Lars Stjernkvist verkar inte ha förstått

När man läser förre kommunstyrelseordförande Lars Stjernkvists krönika blir man minst sagt rädd.

Insändare 20 oktober 2021 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Måste gå att peta politiker som förbrukat förtroendet" NT 17/10


Han ondgör sig över att det sitter så kallade politiska vildar i kommunala styrelser, sedan de på ett eller annat sätt inte längre representerar det parti som de en gång blivit invalda genom. 

Det var ju han som politiker som kunde göra något åt att detta vansinniga system får fortsätta inom politiken. Det är ju inte bara inom kommunalpolitiken detta system får fortsätta, utan det sker och har skett under årtionde även inom rikspolitiken i Sveriges riksdag, men ingen politiker verkar vilja ändra på detta. 

Då det inte bara är ett otillbörligt sätt att tillskansa sig arvoden av skattemedel utan också är ett direkt demokratihot, då dessa vildar kan påverka beslut i olika församlingar inom politiken på ett icke önskvärt sätt. 


Lars Stjernkvist har bland annat suttit i partitoppen på Sveriges största parti och har under många år haft möjlighet att påverka dessa vildars existens, men någon som helst ställningstagande till förändring medverkade han tydligen inte till.
Men att komma nu när han har lämnat politiken och ifrågasätta dessa vildar, verkar något fegt och osunt. Väl att påpeka är att vildar förekommit genom åren i både kommunal som rikspolitik, inom så gott som alla partier och inte bara inom Sverigedemokraterna som tydligen Lars Stjernkvist vill framhålla.

E.Andersson

 

Svar direkt

Jag tackar för reaktionen och noterar att vi är överens i sak. Jag håller dessutom med om att jag borde ha gjort något åt detta tidigare. 

För klarhets skull vill jag emellertid betona att jag inte vill sparka alla så kallade vildar. Det är medborgarna och bara medborgarna som väljer ledamöter i kommunfullmäktige. Men uppdrag som kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen får man av sitt parti. Det är dessutom dessa uppdrag som ger nämnvärda arvoden. 

Återigen, detta ofog borde ha stoppats tidigare men jag måste erkänna att jag anade inte att det som har hänt i Norrköping skulle kunna hända, att en hel ledning för ett parti sparkas ut men ändå sitter kvar. Vad jag vet har något liknande aldrig inträffat tidigare. 

Lars Stjernkvist


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Pågår en förundersökning om inköpen

Regionens vädjan: Ge blod innan julhelgen

Klimataktivister stoppade trafik i city i flera timmar: "Gör det som krävs för framtida generationer"

Insändare: Bidrag till jättarna – men de små fick klara sig

Hans Stigsson: Statsministerposten inte allt för Moderatledaren

Visa fler