Många östgötar för tunga för att åka ambulans

För att kunna rädda fler liv utrustas ambulanser med alltmer utrustning. Tyvärr riskerar den utrustningen, i kombination med att hela fem av tio östgötar är överviktiga, leda till att ambulanser blir överlastade och därmed en trafikfara.

Norrköping 11 juni 2021 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lättare ambulansutrustning behövs för att öka säkerheten för patienter, ambulanspersonal och andra trafikanter.

Både östgötarna och utrustningen i ambulanserna blir allt tyngre. Enligt Folkhälsomyndigheten är i dag fem av tio östgötar överviktiga. Att en patient är överviktig ska självklart inte vara ett hinder för att den ska få åka med i en ambulans när olyckan har inträffat och akut vård behövs.Om ambulanspersonalen och patienten är medelviktiga, alltså väger 75 kilo, blir vikten för enbart dem och utrustningen i normalfallet 475 kilo. Det är långt över den tillåtna lastvikten för många ambulanser, som har en maxgräns på omkring 400 kilo, och innebär därmed en trafikfara.

För att kunna ge bästa möjliga vård krävs att ambulanser är välutrustade, vilket ställer krav på att utrustningen är väldesignad och väger så lite som möjligt. Att då exempelvis byta ut en syrgasutrustning som väger 20 kilo mot en modern som bara väger 1,5 kilo gör att patienter och anhöriga i högre grad kan åka ambulans utan att maxvikten överskrids.Tung utrustning innebär inte bara en trafikfara, den utgör också ett arbetsmiljöproblem för blåljuspersonal. Att minska på vikten för den utrustning som ibland ska bäras upp flera våningar är en långt mer hållbar lösning än att kräva att alla ambulansförare ska ta körkort för tyngre fordon, eller att anhöriga får ta egen transport till sjukhusen.

För att öka säkerheten och samtidigt rädda fler liv bör politikerna i Region Östergötland:

1. Ställa höga krav på viktreserven i ambulanser vid upphandlingar, det vill säga den viktdifferens som är kvar mellan en fullt utrustad ambulans och ambulansens maxvikt.

2. Byta ut tung och otymplig utrustning. Mindre och lättare utrustning både ökar säkerheten och gör plats i ambulansen för mer moderna högteknologiska lösningar.

3. Utvärderar utrustningen som används utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Det är av yttersta vikt att minska antalet arbetsrelaterade skador, så som nack- och ryggskador, till följd av tung och otymplig utrustning.

Överbelastade ambulanser är en trafikfara och tung utrustning ett arbetsmiljöproblem. Politikerna i Region Östergötland behöver snarast se över hur utrustningen i ambulanserna kan moderniseras.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

De vill satsa 10 miljoner extra på hemtjänsten: "Där finns det stora brister"

Rådet till föräldrarna – så ska du göra för att skona ditt barn från smittan

Insändare: Att vaccinera sig är att ta ansvar

Insändare: Olle Vikmång: Vi är beroende av duktiga tjänstemän

Johanna försökte ta sitt liv på HVB–hemmet – "inte förenligt med god vård"

Visa fler