Här är trion som missar matchen för IFK

En betydelselös match för IFK? Glöm det. "Vi har en liten chans att komma fyra och det skulle öka chansen att komma ut i Europa rejält", säger Stefan Hellberg.

Norrköpings kommun 1 november 2019 14:00

Det är fullt fokus på den guldjagande trion i allsvenskan under lördagen. Samt, förstås, på bottenstriden där det är minst lika rafflande.

IFK är inte med i någon av dessa kamper själva, men kan påverka var guldet kommer att hamna ändå. Djurgården leder med tre poäng före Hammarby och Malmö och behöver en poäng på Östgötaporten för att säkra det definitivt.

– Jag tror att man, ur deras perspektiv, alltid måste se det som ett drömläge när man har fördelen av att det räcker med oavgjort. Gör de första målet kan de spela på det och gör vi första så är det ändå bara ett mål som krävs för dem, säger IFK:s assisterande tränare Stefan Hellberg.

 

IFK vill dock göra allt för att det inte ska bli några poäng alls för Djurgården. Och Stefan Hellberg ser inga som helst problem med motivationen in i den här matchen.

Oavsett tabelläget för femman i allsvenskan.

– Det är en härlig match att spela med så mycket publik och så mycket stämning som det kommer att bli. Speciellt med det självförtroende vi har. När man möter de bästa lagen är det automatiskt en kamp och mycket prestige, säger Stefan Hellberg.

IFK kan faktiskt, om man får hjälp av David Mitov Nilssons Gif Sundsvall borta mot AIK, ha chansen på fjärdeplatsen. Om IFK vinner samtidigt som AIK tar noll poäng i det mötet går Peking förbi.

– Vi har en liten chans att komma fyra och det skulle öka chansen att komma ut i Europa rejält. Då skulle den vara uppe på kanske 50 procent. I år blev Europaspelet en språngbräda för oss till en stark period även i allsvenskan. Så har det inte varit tidigare när vi inte klarat av att hantera det riktigt lika bra. Har vi den lilla chansen att komma ut i Europa igen måste vi försöka ta den.

Fyran i allsvenskan kan få kvala till Europa League om någon av de tre första lagen vinner svenska cupen. IFK kan också nå dit om man själva vinner cupen såklart. Blir man femma är dock den förstnämnda vägen körd.

 

2017 firade Malmö FF ett SM-guld på Östgötaporten. Nu kan Djurgården få göra samma sak.

Är det på något sätt en drivkraft som ni pratat om att undvika det?

– Jag tror inte att vi behöver mer tändvätska än att det är så mycket publik, sådan stämning och att vi har chansen att ta ett steg närmare Europa, svarar Stefan Hellberg som ser Djurgårdens resa i år som lite lik den IFK gjorde 2015.

Hittills vill säga.

– Vi var lite yngre än de är nu. Det visar också att det är en tuff utmaning att hålla sig där uppe. Jag trodde nog att det skulle bli tufft efter 2015, men nu har vi visat fyra–fem år i rad att vi varit med bland de som faktiskt skulle kunna vinna och det känns jäkligt bra. Nu är utmaningen att hela tiden fortsätta att växa och ta nya kliv och där skulle spel i Europa igen betyda mycket.

Inför matchen mot Djurgården saknar IFK tre spelare som inte är tillgängliga. Maic Sema och Kasper Larsen är fortsatt borta från spel. Dessutom tvingas Filip Dagerstål återigen kasta in handduken.

– Han är inte riktigt hundra än, säger Hellberg som inte vill avslöja någon startelva. 

Med den frånvaro som laget har skulle den kunna se ut så här: Isak Pettersson – Lars Krogh Gerson, Rasmus Lauritsen, Henrik Castegren – Ian Smith, Alexander Fransson, Andreas Blomqvist, Gudmundur Thórarinsson – Christoffer Nyman, Simon Skrabb, Sead Haksabanovic.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson

Ämnen du kan följa
IFK Norrköping 2019
Fotboll

Hett stormöte direkt för IFK i premiären

Fotboll

IFK ökar mest av alla klubbar i ny rankning

Fotboll

Anfallaren uppges ha gjort sitt val

Fotboll

IFK:s speldatum klara fram till EM-uppehållet

Fotboll

Uppgifter: IFK jagar norsk publikfavorit

Visa fler
Läs mer!
Fotboll

IFK kallar till presskonferens – Hallenius presenteras?

Fotboll

Uppgifter: Bomben – Hallenius klar för IFK

Norrköping

Misshandel utanför krog i centrala Norrköping

Fotboll

LIVE: IF Sylvia - IFK Berga

Skärblacka

Hunden Lambo rymde – hittades efter stort engagemang

Visa fler