Önskemålet: Mer mord i framtidens NT

"NT - nu ännu fler artiklar om mord och gaming!" Så skulle det åtminstone se ut om klass fem på Vilbergsskolan fick bestämma.

Norrköpings kommun 18 oktober 2019 21:00

Varje år under hösten infaller Tidningsveckan. Då får skolklasser i Sverige beställa gratisexemplar av sina lokaltidningar och några som denna vecka har testat NT är klass 5a på Vilbergsskolan. 

– Vi startade med att gå igenom hur en tidning är uppbyggd och hur man ser skillnad på artiklar, notiser och annonser. Vi har pratat om hur tidningen får intäkter och eleverna har också fått lära sig att läsa och själva sammanfatta artiklarna, säger Victoria Brinkeback, lärare i klassen.

 

Tillsammans med sin kollega har hon använt tidningarna i olika ämnen. Bland annat har de letat matteord i texterna och genomfört bildanalyser. Under fredagen fick eleverna leta svåra ord eller begrepp som de inte förstod. Många verkade ha fastnat för dagens ledare där barnen hittade en mängd knöliga ord så som ölkällarkuppen, taffligaste, ideologiskt, München och samtida. Och så ordet pompös, som gissades ha något att göra med pommes frites.

– Jag trodde det skulle vara jobbigt att läsa tidningen, men det har varit roligt! Första gången var det några som inte riktigt kunde öppna den, en av dem var jag, säger Tiram Shamdin och skrattar. 

– Men tidningarna är för stora. De går knappt att öppna. Och vår lärare berättade att förr var de ännu större, så att de täckte ett helt bord, säger Maja Almquist Karlsson.

 

Barnen håller med varandra om att det är lite knöligt med pappersvarianten. Att scrolla på mobilen eller paddan tycker de fungerar bättre. De berättar att om de hör vuxna prata om någon nyhet och de blir nyfikna så brukar de använda sina mobiler för att googla upp vad det handlar om. Men den här veckan har de alltså läst alla nyheter i veckans tidningar.

– Roligast var den där killen som hade rånat en pizzeria två gånger och hade pengarna i kalsongerna. Eller han som hade knark i byxorna och skyllde på spöket Laban!, säger Maja och skrattar ihop med de andra.

Vissa nyheter kan man ju bli lite ledsen eller arg av, har ni läst något sådant?

– Jag läste om en bäver som hade huggit ner ett träd. Då blev jag ledsen för trädets skull, säger Nova Amneklev.

– Och om barnet som hade ramlat och skadat sig när mamman tittade i sin telefon. Då blev jag arg på mamman, säger Sean Suoraniemi.

Finns det något som ni vill ha mer av i tidningen?

– Ja, nyheter om gaming. Eller spännande saker, säger Sean.

– Ja, som mord! Och miljön såklart, säger Nova och får medhåll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Dessa verksamheter stänger direkt: "Ett allvarligt läge"

Norrköping

Stjernkvist: "Det här är en dyster kväll"

Norrköping

Restaurangbranschen om nya råden: Det kom som en örfil

Norrköping

Här tog sig tjuvarna in i butiken i city

Norrköping

Polisen om rånet i centrala Norrköping: "Väldigt fult"

Visa fler