Vad vill just du läsa i din tidning?

Vi vill avslöja, berätta, skapa och beröra våra läsare varje dag, när ni läser NT. Vad vill du läsa? Gå med i vår läsarpanel och tyck till.

Norrköpings kommun 21 september 2019 12:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Som av en händelse, i ungefär samma ögonblick det här jobbet skapades för att bjuda in er alla till vår läsarpanel, landade ett mejl från en passionerad och hängiven NT-läsare i många, många år. Han skriver ibland, hör av sig då och då och tycker till om det vi gör och inte gör.

Jag gillar det.

Det är en blandning av ros och ris, men inte bara gnäll utan alltid med en klok fundering, efterlysning och en och annan önskan vad han vill se oss göra.

Engagemang skapar känslor, väcker tankar och ställer oss mot väggen.

Som det här utdraget i hans senaste mejl, där han går in konkret med vassa frågor om några av de senaste tidens större nyhetshändelser och vill, eller snarare kräver, en skärpning av vår journalistik. 

"Det finns oftast ett antal aktuella uppslag, där NT borde syna makten, kommunen och vårt lokala samhälle. Jag önskar och vill att min NT skall vara först med lokala nyheter samt vara nyfiken, spännande, granskande och avslöjande. Senaste tiden (läs åren) upplever jag NT som trött, tråkig och slätstruken. Därför uppkommer tyvärr frågan varför jag ska fortsätta prenumerera på NT."

Han avslutar med en hoppfull mening, men också ett krav på oss här.

"Jag har förnyat min prenumeration ett år med en förväntan om en pigg, nyfiken, granskande och avslöjande lokaltidning."

Ansvaret sitter här.

I NT-huset på Stohagsgatan och ute på våra lokalredaktioner i Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.

I vårt allra första nummer lördagen den 14 oktober 1758 berättade vi om en försvunnen ko, resande på staden, priset på öl (!) och andra nyttigheter och sist, men inte minst en berättelse om Norrköpings ålder och åtskilliga öden. Det fanns också en program­förklaring i vårt allra första nummer, där innehållet i tidningen skulle ha innehåll ”som främjade stadens politik, handel och sjöfart, avhandlingar i icke allmänna ämnen samt annonser”.

Tidningen startades för att berätta sanningen – och sanningen var ”det som inte stod i strid med Gud, konungen eller naturen”.

Vi har också skrivit om den riksdag som hölls här i staden 1769, urpremiären i Norden för Shakespeares pjäs Romeo och Julia 1776, kröningen av Gustav IV år 1800, en intervju med änkan Sara Johanna Raam (tidningens och hela Sveriges första kvinnliga utgivare under ­början av 1800-talet), Getå­olyckan 1918, IFK Norrköpings guldår på 1940-talet, utställningen NU 64 och byggandet av De Geerhallen.

Vi är fortfarande här, 261 år senare, lika nyfikna och hungriga på att bevaka vårt område och möta upp våra läsares funderingar och önskningar. Ja, jag vet. Åsikterna om vad vi ska skriva och inte skriva går isär. Mycket. "Ni skriver ju bara om IFK Norrköping på era sportsidor", "Varför recenserar ni aldrig våra konserter?" "Vågar ni inte granska företaget?", "Det skrivs bara om det dåliga på vår skola", "Tack för alla korsord, men kan ni inte göra de lite svårare?", "Varför får Valdemarsvik så lite utrymme vissa dagar" eller ""Ha inga färgplattor med text i. Jag kan inte läsa det" eller "Varför har ni inte mer plats för dagens ros?"

Du kan vara med och påverka.

Gå in och registrera dig i vår digitala läsar­panel. Du kommer, om du följer med, få undersökningar per mejl varje vecka, som du ska svara på. Undersökningarna görs digitalt (så du måste alltså ha tillgång till en digital enhet för att kunna vara med i läsarpanelen och svara undersökningarna om oss). Du får frågor om artiklar, men också om annonser. Du har 48 timmar på dig att svara och så får vi ett resultat på hur läsarpanelen uppfattade det. 

NT kommer fortsätta vara nära och här, där vi lever, verkar och bor. Det är, när allt kommer omkring, de närmaste nyheterna som är de viktigaste. Med dina åsikter och din hjälp vill och ska vi komma ännu närmare.

Tyck till.

Du hittar länken på https://panel.nt.se/

Mats Willner

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Här är beskedet om IFK-skadorna inför kvällens match

Norrköping

Krossade bilrutor med yxa - gärningsman på fri fot

Norrköping

Olycka i rondell – två bilar inblandade

Fotboll

Klart: Här är IFK:aren som blev månadens spelare

Fotboll

LISTA: Här är de snyggaste räddningarna i juni

Visa fler