Du handlar inte rätt bara för att du kommer från höger

Snälla föräldrar, vet ni hur era barn framför sina elsparkcyklar?

Insändare 4 oktober 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan varje dag ser jag dessa framföras med en och ibland två stycken barn på. Det jag varje gång funderar på är om barnen har fått en introduktion i hur de ska användas? 

 

När jag häromdagen var ute och körde bil i Svärtinge så kommer det två små tjejer som kanske var i 9-10-årsåldern körandes och de hade jättekul för det såg ut som att de jagade varandra. 

Problemet var att den första tjejen tittade mer bakåt och skrattade kanske för att hon var i ledning? 

Saken var bara den att sparkcykeln såg ut att nästan vobbla med styret om ni förstår vad jag menar, samtidigt som det inte gick rakt fram precis. Hur lätt är det inte att köra omkull eller vingla till och komma ut mer i körbanan? 

De passerade en väg från höger i full fart utan att ens tänka tanken att det kan åka ut någon, för i Svärtinge har vi tyvärr ganska många och jag ser dem också nästan varje dag, som bara köra rakt ut eftersom de kommer från höger. 

Den kombinationen i ett möte är inte jätte rolig. 

 

Så jag vill vädja till alla föräldrar att försöka prata med era barn vilket jag också tror att ni gör, men kanske på något annat sätt så de förstår. Sedan vill jag vädja till er i Svärtinge som bara kör rakt ut för att ni har ”rätt”. Jag vet inte om ni kan tänka er in i en situation där ni har kört ihjäl någon eller kanske skadat någon svårt? 

Det är ingen tröst att leva med tanken att ni hade i alla fall rätt! Ni får leva med detta resten av era liv. Sedan får ni inte bara köra rakt ut i vägen utan att ha koll på övrig trafik, lite beroende på rådande situation, även om ni kommer från höger. Det kan klassas som vårdslöshet i trafik. 

 

Så tänk tanken igen att ni skadar någon svårt plus att ni åtalas för brott, trots att ni kom från höger. Var är självbevarelsedriften hos er? Jag vill avsluta med att skriva att ändå de flesta kör sparkcykeln på ett bra sätt och de flesta kör inte rakt ut trots att de kommer från höger, men tillräckligt många eftersom jag ser dem så gott som varje dag.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Elsparkcyklarnas framfart i Norrköping

Nya parkeringsställen för elsparkcyklar – så funkar det

Insändare: Holländarna kan hantera elsparkcyklar

"Det kommer inte bli dyrare att hyra en elsparkcykel"

Sågningen efter beskedet: "En kommun ska inte utnyttja människor"

Beskedet till Norrköpingsborna: Parkera rätt – eller få böter

Visa fler