Pappa Wahlqvist har hamnat på bänken

Sist i serien och på bänken. Nyblivne pappan Linus Wahlqvist, 22,

Norrköpings kommun 5 november 2019 07:00

I den strida ström av spelare som lämnat Östgötaporten de senaste åren har Linus Wahlqvist varit den som lyckats mest. Backen har hunnit avverka en rad olika tränare under sin tid i Tyskland, men haft en startplats. 

Fram till nu. 

Bänkad i den uppmärksammade cupmatchen mot Hertha Berlin där Dresden hade med sig 35 000 supportar på bortaplan.

Och utanför startelvan i helgens ligaförlust mot Stuttgart (1–3) som skickar ned Dresden som jumbo.

Det är en klubb och en tränare i Cristian Fiél som testas just nu. 

– Det är bara att kolla de senaste matcherna – det är ingen superstreak. Det har varit upp och ned, konstaterar Linus Wahlqvist som ser ett ojämnt Dresden.

Jumbon startade säsongen lovande utan att få med sig poäng.

Sett till de fem senaste ligamatcherna har laget bara tagit en poäng och gjort ett mål.

– Högstanivån är bra och det visade i fjol. Vi gjorde våra bästa matcher mot Köln och Hamburg, men det gäller att vi hittar den nivån oftare. Det är ett problem.

Och för egen del?

– Samma sak. De första sju-åtta omgångarna kändes det riktigt bra. Jag spelade till höger i en trebackslinje och det kändes som det passade mig väldigt bra. På slutet har vi bytt mycket spelare, minste tre varje match, och ändrat system. Det har blivit hackigt. Jag har inte startat ett par matcher och spelade 45 i någon. Personligt har det sjunkit lite, men jag känner att jag har en bra nivå i mig när jag får förtroendet. 

Får man du en förklaring eller är det bara att ta man inte får spela?

– Som jag sa: det har bytts mycket spelare. Det var kanske min tur den här gången. Sedan får man se vad som händer i nästa match. Vi har tre matcher på en vecka, det är då man får se ordentligt.

Sitter tränaren säkert? 

– Jättebra fråga. 

Gnys det, skrivs det något om att han är på väg bort?

– Jag läser faktiskt ingen tysk media överhuvud taget. Det är enklare att hålla sig borta när man inte kan alla sidor och så. Men det jag läste för någon vecka sedan var att styrelsen har stort förtroende för honom. Det har man vetat sedan innan, de tror på honom. Sedan vet jag hur det fungerar från förra årets tränarkarusell att det kan vända fort, menar Linus Wahlqvist. 

Du gillar honom (Cristian Fiél)?

– Jag gillar honom. Tycker han har ett bra sätt att se på fotboll. Sedan är det klart att vi måste börja ta poäng. Oftast ligger det mer på spelarna än på tränarna – även om det är de som får ta mesta skiten. Det är vi som får steppa upp. Vinner man ett par matcher i rad är man där uppe. Tyvärr har vi förlorat matcherna där vi har en chans att haka på. 

Finns det muskler att värva sig ur krisen?

– Jag vet inte om man ska köpa sig ur en kris. Dels är man väl ganska skadad från tiden när man kom upp i Norrköping att tro på det man gör och långsiktighet. Vad jag har så har klubben det gott ställt nu, men som alltid i andraligaklubb så sprider man inte penhar hur som helst. Och jag tror inte att Jeremejeff (Alexander) var världens billigaste spelare. 

Samtidigt som det är en ovan situation att vara utanför Dresdens startelva har livet utanför fotbollsplanen inneburit en stor förändring för Linus Wahlqvist.

Nyligen blev han och flickvännen Malin Egnell föräldrar till Filippa.

– Det har gått jättebra. Alla mår bra och Filippa är frisk och kry. Dagarna går, det är lite annorlunda mot hur man hade det innan, säger Linus Wahlqvist.

Kontraktet som skrevs med Dynamo Dresden sträcker sig till 30 juni 2022. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

Zabel om smällen: "Skulle ljuga om jag sa något annat"

Fotboll

Två poäng för lite – men Sylvia närmade sig topplaget

Fotboll

Nyman, den omedvetne skytteligaledaren

Norrköping

Trots dubbla larm – inga tecken på bränder

Fotboll

Förre IFK-aren ställs mot Zlatans Milan

Visa fler