Rädda dig själv och läs en bok!

Ju mindre vi läser, ju dummare blir vi. Undersökningarna som visar att vi läser allt mindre duggar tätt.

Östergötland 21 september 2019 18:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen släppte Statens medieråd sin rapport som visar att bara fjuttiga 11 procent av landets 17-18-åringar läser tidningar eller böcker dagligen. 2012 låg motsvarande siffra på 23 procent.

Går det att märka av att vi läser allt mindre böcker? Det verkar så. För första gången sedan andra världskriget sjunker intelligensnivån i Norden. 

En norsk studie från förra året visar att vi har förlorat i genomsnitt 0,23 IQ-poäng per år sedan 1990-talet. En trolig förklaring till den plötsliga vändningen är den tekniska utrustning som idag används i matte och språk i skolan. En annan är att vi spenderar mer tid framför digitala skärmar och mindre tid med att läsa. På frågan hur vi vänder utvecklingen, svarar forskaren James Flynn (som var först med att systematiskt undersöka resultaten från IQ-tester): En bra sak vore om fler läste tjocka böcker, gärna om historia.

Den svenska hjärnforskaren Martin Ingvars kommenterar studien i en artikel i SvD. Hans budskap är glasklart. Ipads och tv-tittande ger barn IQ-brist. Det beror på att människor som endast blir talade TILL, det vill säga från tv eller surfplattor, inte utvecklar språket lika bra som de som blir talade MED. Och ju färre samtal man har hemma, desto mer tittar man i mobilen, läsplattan eller på tv. 

Kan ni gissa vilken annan faktor Ingvars nämner som förklaring till att intelligensen sjunker? Bingo. Skolan prioriterar inte läsning tillräckligt. Det gör att barn som kommer från läsande hem får ett försprång framför de barn som växer upp i icke-läsande hem. Ungefär här plockar jag upp mitt barn och springer mot bokhyllan. 

Fem goda anledningar till varför DU borde plocka upp en bok:

1. Bättre hjärnhälsa. Hjärnan är en muskel som behöver tränas, att läsa håller hjärnan i form. Läsandet kan till och med reducera risken för att få demenssjukdomar, eller åtminstone fördröja dem.

2. Det gör dig mer kreativ. Ju mer du läser, desto mer använder du din hjärna. Ju mer information du bearbetar, desto lättare kommer du ha för att tänka ut nya idéer.

3. Det reducerar stress. Studier från University of Sussex visade att läsning var det mest effektiva sättet att minska stressnivåerna i kroppen. Sex minuters tyst läsning sänkte stressnivån med 68 procent. 

4. Fokus! Läsning förbättrar både din koncentrationsförmåga och ditt fokus.

5. För att bli mer empatisk. En nederländsk studie fann att personer som läste en skönlitterär bok, och blev känslomässigt medtagna av den, upplevde ett påslag av empati.

Emelie Fredriksson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östergötland

Ett nytt dödsfall i covid-19 i länet

Östergötland

Trasig slussport stoppar trafiken i kanalen

Östergötland

Nu ska coronasmittade personer göra egen smittspårning

Norrköping

Den lokala författarens bok hamnar på vita duken

Östergötland

Coronautbrottet: Två nya dödsfall i länet

Visa fler