Med Castegren på planen stänger IFK igen

Här är Henrik Castegrens sköna facit: Efter premiären har IFK inte släppt in något allsvenskt mål när han har varit på planen. "Det har varit en morot", säger mittbacken.

Norrköpings kommun 21 oktober 2019 16:30

Dagen efter hemmamötet med Kalmar FF kunde IFK summera ytterligare en trepoängare. Men också en förlorad kamp om positionerna högre upp i tabellen.

Avståndet till topp-fyra är rimligen omöjligt att hämta in nu. Men Henrik Castegren var i alla fall nöjd med att få en ny match från start och en ny hållen nolla av laget.

– Det var kul. Vi gjorde inte en jättebra första halvlek, de låste oss ganska bra faktiskt. Man tänker oftast på vad vi själva gör som lag men man får inte glömma vad motståndarna gör. De är faktiskt väldigt skickliga, tabellen ljuger lite om hur bra de är, säger Henrik Castegren.

 

Hans sjunde match från start den här allsvenska säsongen var ännu ett steg i rätt riktning och mot det han hoppas på.

– Det är såklart jättekul att gå ut här och spela, det är det man kämpar för varje dag. Sedan har det väl inte blivit lika mycket i år som jag hade förväntat mig och hoppats på. Men det är som det är. Jag har gjort vad jag har kunnat och även om säsongen går mot sitt slut tycker jag att jag har steppat upp de senaste matcherna.

Efter en tuff premiär i Helsingborg åkte Castegren ur startelvan. Men när han fått sina chanser efter det har han inte varit inne på ett enda mål bakåt. 

Sex nollor från start. Och när han hoppat in har det inte heller blivit något mål för motståndarna.

– Det har varit en morot i sig själv, att jag inte ska släppa in något mål och det är bra att ha som försvarare såklart.

Vad är förklaringen till alla nollor?

– Framför allt har vi blivit ett väldigt starkt kollektiv. Från Isak (Pettersson, målvakten) till toppforward, från runt omgång tio, har vi suttit ihop väldigt bra. Vi har jobbat tillsammans. Vi har haft jäkligt bra kommunikation som gör att det blir enkelt, svarar Castegren om att även laget som sådant hållit många nollor under andra halvan av säsongen.

 

De fyra huvudsakliga mittbackarna har gått runt, även om Castegren är den som fått minst speltid av dem. Men Filip Dagerstål, Kasper Larsen, Rasmus Lauritsen och han själv har hittat mer och mer rätt under säsongens gång.

– Framför allt är det mycket med relationer på planen. Man vet varandras styrkor och man vet att man inte ska sätta varandra i vissa lägen, som man kanske gör om man inte riktigt känner varandra. Det var väl det som syntes på försäsongen och i början på säsongen. Det tar en tid att sätta det där naturliga som gör att man inte behöver tänka.

Sporrar alla nollorna framåt, det kommer en ny säsong där du vill spela mer?

– Absolut vill jag det. Jag vill ha en mer framskjuten roll i laget som jag känner att jag kan ta också. Men det är upp till mig att visa att jag ska ha det och göra allt jag kan på träning och på match för att få det förtroendet.

 

Med två matcher kvar kan IFK inte nå upp till yttersta toppen själva. Men man kan påverka det ändå med tanke på att man möter Djurgården hemma i sista omgången.

Är det svårt att tända till med tanke på tabelläget?

– Nej, det tror jag absolut inte. Och framför allt inte för mig som ska visa att jag ska spela mer, men jag tror att det är viktigt att visa vad den här föreningen står för, oavsett om tabelläget just nu ser ut som att vi inte kan plocka någon position så är det viktigt att visa vilken fotboll vi kan spela. Och framför allt utvecklas som lag och individer.

Och ni kan påverka guldstriden i sista matchen.

– Det är också en jäkla sporre att få den publikmatchen i slutet av året och visa att även om vi inte är med där uppe så är vi bättre än dem, säger Castegren och räknar upp poängfördelningen laget haft mot övriga topplag. 

– Det bevisa väl att när det väl kommer till kritan är vi inte sämre, men vi har hackat i lite fler perioder än dem.

Castegrens matcher

Efter premiären har inte Henrik Castegren varit inne på något allsvenskt mål bakåt. Så här ser hans matcher ut:

Från start: Helsingborg (borta) 1–3, Östersund (hemma) 3–0, IFK Göteborg (b) 0–0, Elfsborg (h) 2–0, Sirius (b) 2–0, AFC Eskilstuna (h) 4–0, Kalmar FF (h) 1–0.

Inhopp: AIK (b) 2–0, in i 88:e. Malmö FF (b) 0–1, in 74:e då MFF redan hade gjort sitt mål. Örebro (h) 3–0, in i 81:a. Falkenberg (h) 2–0, in i halvtid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson

Ämnen du kan följa
IFK Norrköping 2019
Fotboll

Hett stormöte direkt för IFK i premiären

Fotboll

IFK ökar mest av alla klubbar i ny rankning

Fotboll

Anfallaren uppges ha gjort sitt val

Fotboll

IFK:s speldatum klara fram till EM-uppehållet

Fotboll

Uppgifter: IFK jagar norsk publikfavorit

Visa fler
Läs mer!
Norrköping

Flera bilar vandaliserades i stenkastning

Fotboll

Dagerstål: "Inte planerat att slå av på takten"

Norrköping

Krock vid Klinga – en till sjukhus

Fotboll

IFK:s "superinhoppare": "Skönaste känslan man kan ha"

Fotboll

En poäng som återigen kännetecknar ett stabilt topplag

Visa fler