Vem följer i spåren av Crazy Pictures?

Vem eller vilka tycker du ska få Broocmanpriset 2019? Chefredaktören Mats Willner bjuder in NT:s läsare att nominera kandidater till NT:s eget kulturpris.

Norrköpings kommun 14 september 2019 13:00

Det var en smula kallt och ruggigt och regnet väntade bara på sin chans över de gamla fabrikslokalerna på Butängen, när vi parkerade utanför filmens värld förra hösten. Där inne, på tröskeln till en annan del av Norrköping, hade filmkollektivet Crazy Pictures lagt grunden för en imponerande resa långt, långt utanför våra egna gränser.

2018 var ett smått galet, hysteriskt och framgångsrikt år med ett sällsynt prisregn och hyllningar med såväl Broocmanpriset som Guldbagge för "årets nykomling!"

Den historiska långfilmen ”Den blomstertid nu kommer” sågs över 110 000 besökare i biosalongerna och såldes till över 100 länder!

Det hände här.

I Norrköping.

När juryn satt och funderade inför Broocmanpriset 2018 var därför valet givet, men när vi nu bjuder in till en ny runda av kandidater och namn i vårt starka område vänder vi blad för ett nytt kapitel. "Då var då och nu är nu", som förbundskapten Janne Andersson brukar uttrycka sig, när de historiska vingslagen sveper förbi.

Själva namnet på priset leder oss hela vägen tillbaka till början av 1700-talet och till Reinerus Broocman, som var präst och invandrade från Baltikum. Han startade 1723 sitt tryckeri, som blev början på Norrköpings Tidningar. Det känns, som alltid så här års, lite nervöst och spänt, när vi nu öppnar jakten på årets mottagare av Broocmanpriset. Priset instiftades och delades ut första gången i samband med tidningens 200-årsjubileum 1958. Dirigenten Herbert Blomstedt fick det allra första priset. 

Vi har en imponerande lista av namn på mottagare bakom honom genom åren.  

Det är dags för ett nytt namn.

Ni har all information om hur ni ska nominera i faktarutan intill.

Jag har en liten egen kulturmapp i hyllorna på jobbet och brukar alltid börja bläddra i den så här på gränsen till hösten, när Broocman knackar på dörren. I högen av artiklar, bilder och mötesprotokoll finns också stadgarna, där just den första paragrafen påminner juryn om kriterierna en jury måste luta sig mot.

”Priset utdelas årligen för kulturellt berömvärda insatser dit också bör kunna räknas värdefull insats inom samhällslivets övriga områden. Också ungdomar, som visat lovande anlag inom kulturellt skapande verksamhet bör kunna komma ifråga. Pristagare bör ha anknytning till Öster­götlands län och ha verkat eller verka inom länet.”

Vår motivering från 2018 vävde in det.

”Crazy Pictures har på ett lika unikt som konstnärligt sätt satt Norrköping på den internationella filmkartan. De fem grabbarna i filmkollektivet har fått världen att blicka mot några slitna fabrikslokaler i hjärtat av historien."

Men, som sagt, då var då och nu är nu.

Broocman 2019

Vem vill du nominera till Broocmanpriset 2019?  

Du får gärna skriva lite mer om vem och varför just din pristagare ska få NT:s kulturpris, som delades ut för första gången i samband med tidningens 200-årsjubileum 1958. Du kan nominera via brev: NT, Mats Willner, 601 83 Norrköping eller via mejl mats.willner@nt.se eller via ett formulär, som du hittar här!

Vi vill ha ditt förslag ­senast måndagen den 30 september. 

Vinnaren presenteras på NT:s födelsedag den 14 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner

Ämnen du kan följa
Läs mer
Kultur och Nöje

Konstnären Christo död

Kultur och Nöje

Musikindustrin pausar i protest mot polisvåld

Kultur och Nöje

Fick 300 000 från Svenska Akademien – sa nej

Kultur och Nöje

Svensktoppen: Miss Li tar över förstaplatsen

Kultur och Nöje

Netflix tar ställning för Black lives matters

Visa fler