Galen målfest när IFK kryssade i Sundsvall

Sundsvalls kontringar chockade IFK Norrköping. Men vändningen kom med en sjuk målurladdning i andra halvlek.

Sundsvalls kommun 5 oktober 2019 15:22

Det var viktiga poäng på spel – som alltid förvisso. För IFK gäller det att jaga treor ända in i kaklet för att om möjligt knipa en Europaplats (där de tre första är garanterade det) medan Sundsvall kämpar runt kvalstrecket.

För målvakten David Mitov Nilsson, IFK-spelare sedan barnsben, var det självklart lite av årets match att ställas mot sina gamla Norrköpingskompisar. 

Det blev en märklig match med två vitt skilda halvlekar. Inte minst målmässigt.

IFK tog ett tidigt kommando utan att skapa något riktigt hett. 

När Sundsvall stack upp blev det mål direkt. Peter Wilson kom runt Kasper Larsen och skickade in en stenhård boll som Johan Blomberg styrde in från nära håll efter en dryg kvart.

Hemmalaget bad inte om ursäkt för sin existens och tänkte inte lämna ifrån sig något utan kamp. Oavsett IFK:s fina höstform med bara ett insläppt mål på de tio senaste matcherna inför den här. 

IFK fick försöka driva upp tempot mot ett lågt stående försvar. Men marginalerna krymper med flera fötter att spela sig förbi och IFK-offensiven körde oftast fast på en blå spelare.

För Sundsvall räckte det med att ligga rätt och utnyttja omställningarna som bjöds. Det gjorde man med bravur. 

Efter en dryg halvtimme var det dags igen. Snabb kontring, inlägg mot Wilson och på andrabollen krutade Omar Eddahri in en stänkare. 2–0 på tavlan och rejält fundersamt i IFK-leden. Självklart. 

Med den fina starten i ryggen var det som om Giffarna kröp ännu längre ner i försvaret – om det nu var möjligt. Men Wilson hängde kvar på topp och var ett ständigt hot åt andra hållet. Kasper Larsen åkte på en varning när han stoppade hans framfart på ett lite väl grovt sätt. Å andra sidan hade det kunnat bli 3–0 i stället.

Trots IFK:s bollinnehav hade Mitov Nilsson mest ströbollar att plocka upp under den första halvleken.

Isak Pettersson fick betydligt tyngre grejer att jobba med. På ytterligare en omställning var det dags igen. Inspel mot Wilson (vem annars) och 3–0 i nätet hur kliniskt som helst.

Det var en hundraprocentig utdelning som chockade IFK Norrköping fullständigt.

Skulle IFK orka resa sig efter paus? Man ville i alla fall göra match av det och redan direkt drog Simon Skrabb ett hårt strax över ribban. IFK-klacken bakom Mitov Nilssons mål försökte mana på för att få till en vändning.

Och bortasupportrarna fick anledning att jubla ganska omgående. Alexander Fransson drog på ett perfekt placerat distansskott i den 52:a minuten, utanför Mitovs räckvidd.

3–1 alltså och IFK-klacken skanderade "David Mitov håller på Peking" bakom ryggen på honom. Patronernas svar på andra sidan: "Vi ska stanna kvar, ja vi ska stanna kvar".

Det syntes att IFK hade fått upp bröstkorgen och gick för en vändning. En skadad Skrabb byttes ut mot Pontus Almqvist efter 59 minuter.

IFK ropade på straff när Rasmus Lauritsen drogs i armen och i nästa sekvens drog Andreas Blomqvist ett inlägg som gick i bortre stolpen.

Utdelningen kom ändå. Omgående. Christoffer Nyman nickade in 3–2 i den 65:e minuten. IFK var på gång och Sundsvall, som stod nere i knäet hos Mitov, var skakat.

Krogh Gerson fyllde på med ett skönt vänsterskott som Mitov fick sträcka ut rejält på.

Efter 71 minuter small det till rejält. Nyman snett bakåt till Sead Haksabanovic som drog till direkt och bollen satt stenhårt i nättaket.

3–3 i en sjukt svängig match och då stod klockan bara på 71 minuter.

IFK låg i förarsätet inför slutspurten, inte minst psykologiskt, och gästerna gick stenhårt för ytterligare mål. Mitovs fingertoppar räddade precis ytterligare ett IFK-mål framför Nymans fötter när boll efter boll ven in i straffområdet.

Matchen fick ytterligare en sjuk vändning. Andreas Blomqvist tappade bollen som sista spelare och Sundsvall kunde kontra in 4–3. Oliver Berg snodde bollen och frispelade Johan Blomberg som satte bollen förbi Isak Pettersson.  

En kalldusch för IFK men var det över? Långt ifrån. Så klart.

I den 80:e minuten replikerade IFK en fjärde gång när Rasmus Lauritsen satte kvitteringen efter Krogh Gersons hörna.

Sundsvall fick två gyllene dubbelchanser mot slutet men Isak Pettersson räddade ett par gånger och hade centimeterna på sin sida.

Det var dramatiskt så det räckte när  poängen skulle fördelas i slutminuterna.

IFK blev blåst på ett jättefint kontringsläge när domaren blåste frispark och Sundsvallsvarning, samtidigt som Haksabanovic hade fri väg på kanten.

Men båda lagen pumpade vidare hela vägen in. Isak Pettersson fick göra ytterligare en tung räddning när Oliver Berg fick ett jätteläge på tilläggstid.

Det blev dock inga fler mål i Sundsvall. 4–4 slutade matchen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Två poäng för lite – men Sylvia närmade sig topplaget

Fotboll

Nyman, den omedvetne skytteligaledaren

Sport

GUIDE: Så följer du ditt lag under superonsdagen

Fotboll

IFK-mittfältaren skadad igen på träningen

Fotboll

Uppgift: IFK nobbade 20-miljonersbud på anfallaren

Visa fler