Therns hyllning till pånyttfödde lagkompisen

Simon Thern kom med lugnande besked dagen efter viktiga segern - och hyllade samtidigt en av lagkamraterna.

Norrköpings kommun 2 september 2019 19:30

Glädjen från söndagens 2–0-seger mot Hammarby fanns kvar hos spelare och ledare i IFK Norrköping även på måndagens förmiddagsträning.

Simon Thern tog det lugnt och fick istället behandling för den smäll som tvingade IFK-mittfältaren av planen redan efter dryga kvartens spel.

Dagen efter kunde han lämna positiva besked om sin skada i vänster lår.

– Det är mycket bättre nu, det blev som en blödning i baksidan och jag kände att muskeln gick lite i kramp och då är det lätt hänt att det kan bli allvarligare grejer med bristningar och så. Det fanns inte en möjlighet att kunna fortsätta, men det var trots allt en positiv skada om man nu kan säga så om en skada, säger Thern medan en del av lagkamraterna spelade tvåmålsspel och andra (de som spelade mot Hammarby) återhämtade sig på gymmet.

Undersökningar visade en lårkaka, ingen bristning.

– Himla skönt. Jag räknar med att kunna vara igång efter ledigheten i helgen, det ska mycket till om jag inte ska köra på måndag igen, säger Thern.

Från sidan fick han se IFK ta tre viktiga poäng och blanda sig i toppstriden på allvar.

– Vi har sju poäng upp och jag tror det var nåt liknande till AIK förra året, och då stred vi hela vägen in på målsnöret. Kan vi fortsätta göra bra resultat nu i de lite tuffare matcherna som kommer, mot Malmö och Häcken, och förhoppningsvis kunna göra det jobbet som krävs i de som, på pappret kanske är lite enklare, ska vi nog kunna ha goda möjligheter att vara med hela vägen in igen.

Menar du även i guldstriden?

– Absolut, går vi rent når vi 64 poäng, förra året hade vi 65. Och man kommer inte vinna på 67 i år. Det ser man. Det är öppnare i år än förra året. Då var det egentligen bara vi och AIK sista fem omgångarna. Kanske att man kan klara sig med nåt kryss, om det är mot någon av toppkonkurrenterna men inte mot de andra. De andra lagen i toppen ska ju mötas också. Vi känns som formstarkast av alla just nu. Vi har 14–0 i målskillnad på de senaste sex omgångarna. Det har jag nog aldrig varit med om, säger Thern med ett skratt.

– Det Norrköping vi är idag är bättre än det som var förra året, det tycker jag. Lite synd med flera kryssmatcher tidigt, Djurgården borta, Hammarby borta, Kalmar borta…alltid lätt att säga i efterhand men det är små marginaler till att man vinner två av dessa istället, och då är vi nästan i förarsätet i princip. Igår (söndag) var det lite som förra året, där allt inte stämde till 100 men vi vann med 2-0. Lite samma mot Sirius, sega ben och ändå lyckades vi knipa segern. Det är lite det som behövs för att vinna en serie.

26-åringen fortsätter med att hylla en av lagkompisarna, Sead Haksabanovic som har lyft rejält efter en tung vår, och jämför honom med landslagets mittfältsstjärna Emil Forsberg.

– Mycket handlar om självförtroende också. Så bra som Sead är nu, det är sällan jag har sett det. Emil Forsberg 2014 var i samma nivå som det jag ser Sead göra just nu här ute, så att kunna ha honom i den formen sista omgångarna är väldigt viktigt för oss.

Du och Forsberg spelade ihop 2014?

– Ja, och främst Emils höst i Malmö 2014 var på en nivå som man kände var klart högre än både med- och motspelare. Se på Seads driv, fart och självförtroende nu. Även om allt kanske inte fungerar fortsätter han mala på och till slut står han för de avgörande grejerna som han har gjort, och det kommer ju med självförtroende. Efter en tyngre vår är han hux flux seriens bäste spelare. Psykologi är så viktigt. Det är ofta man ser hur en lite sämre spelare med självförtroende kan vara bättre än en i grunden bättre spelare utan självförtroende. Nu har han verkligen fått det att flyta, hoppas det håller i sig, säger Thern och passar på att även lyfta en annan av de vitblå kamraterna, danske backen Rasmus Lauritsen.

– Rasmus har tagit enorma kliv i sin utveckling och varit fantastisk nu i slutet. Han har alltid varit duellstark, men nu tagit flera kliv även med fötterna. Han är en viktig tillgång, en riktig ledare, berömmer Thern.

Närmast väntar hans gamla klubb, MFF på bortaplan, om knappa två veckor. Ännu ett av lagen i toppstriden. På sju matcher mot topp fem-lagen i serien har IFK faktiskt inte förlorat någon den här säsongen. Tre segrar och fyra kryss är facit mot Djurgården, AIK, Malmö, Häcken och Hammarby så här långt.

– Aha, det visste jag faktiskt inte, imponerande. Det tyder väl på en styrka i alla fall, det får vi försöka hålla intakt. Med den jämnhet vi har nu känns vi svårslagna och vi har ju heller inte släppt in mål på sex matcher. Det blir himla roligt, himla att möta MFF. Jag får väl tackla till ”Mackan” (Markus Rosenberg) lite så han får sig en tryckare. Nu gjorde de ju äntligen mål på straff igår, men det var två touch så jag vet inte om det skulle godkänts egentligen, säger Thern med ett skratt.

Han har ännu inte lyckats vinna i Malmö, varken med AIK eller IFK sen han lämnade MFF.

– Ett kryss och en förlust. Det är dags nu, då har vi en av varje, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Misshandel utanför krog i centrala Norrköping

Fotboll

"Aldrig varit ett lag i den här kalibern"

Fotboll

Castegren om nya positionen: "Otroligt inspirerad"

Norrköping

Misstänkt brand var kontrollerad eldning

Fotboll

Oväntade delarna där Sylvia varit allra bäst hittills

Visa fler