Borgerliga styret sviker Söderköping

Välfärden i Söderköping genomsyras av nedskärningar och privatiseringar som inte lett till några förbättringar alls, skriver Alexander Fröderberg, SSU.

Söderköpings kommun 7 november 2019 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den budget som lagts fram av majoriteten och som har fått stöd av Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen är inget annat än ett svek som medborgarna i Söderköping. 

Efterfrågan på extrastöd i skolan ökar, då sätter de in anställningsstopp så att inte mer stödpersonal kan anställas. Det finns för få fast anställda undersköterskor, då sätter de in anställningsstopp. Det är ansvarslöst att få panik och trycka stopp på allt. SD röstade för utan motstånd och visade att man inte bedriver opposition, utan agerar stödparti åt majoriteten. 

Välfärden i kommunen är redan idag gravt underfinansierad. Den genomsyras av nedskärningar och privatiseringar som inte lett till några förbättringar alls, tvärtemot så ber de privata bolagen om mer pengar för sämre verksamhet.

När den kommunala verksamheten erbjuder nattlarm, rätt till heltid och inga delade turer, så anser de privata bolagen att det är för dyrt. Samma skyldigheter, men de väljer bort det dyra. Det dras ned och det dras ned, ingen hänsyn tas till varken arbetare eller vårdtagare. 

I det här läget väljer den borgerliga majoriteten att sätta in totalt anställnings- och inköpsstopp. I en pressad situation gör de det omöjligt att krishantera. Erfaren personal har lämnat och ersatts av okvalificerade timvikarier och nu så får de erfarna inte komma tillbaka. Majoriteten omöjliggör förbättringar av verksamheten. Inte ens en trasig gatlampa får bytas ut. 

Inte nog med att det ska bli sämre för de äldre, det ska även bli svårare för dem att handla själva och ha social kontakt. Albogaexpressen nyttjas av många äldre som uppskattar den väldigt mycket. Den kommer med den borgerliga majoritetens vilja att tas bort och ersättas med dyrare färdtjänst. 

Även de unga drabbas av det borgerliga styret, med en eventuell nedskärning av personal och öppettider på Focus eller till och med nedstängning av verksamheten. Ungdomarna förtjänar bättre, hela Söderköping förtjänar bättre.

Socialdemokraterna tar problemen på allvar och ser till medborgarnas behov. Majoriteten fokuserar på att komma så nära nollresultat som möjligt, utan hänsyn till konsekvenserna.

Socialdemokraternas politik å andra sidan tar hänsyn till konsekvenserna och tar de tuffa beslut som krävs för att ha en fungerande verksamhet. Det krävs MER resurser, det räcker inte att flytta runt det som redan finns. Förr eller senare behöver majoriteten och SD inse detta innan det är för sent. 

Det ska gå att leva i Söderköping. De borgerliga partierna och SD sviker Sörpingsbor. Det behövs en ny politisk riktning i kommunen och den kommer inte med högern. Socialdemokraterna är beredda på att ta ansvar. Är majoriteten och SD det?  

Alexander Fröderberg, ordförande SSU Söderköping


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Hälsa och sjukvård

Melbourne stängs i minst sex veckor

Norrköping

Träd över vägen orsakade stopp i trafiken

Söderköping

Personbilar krockade utanför Söderköping

Söderköping

Kända författare kommer till Söderköping

Fastighetsaffärer

Ägarbyte för stuga i Sankt Anna

Visa fler