Därför spelar Sverige i EU:s gärdsgårdsserie

I tysthet har Socialdemokraterna övergett löftet om EU:s lägsta arbetslöshet. Det kan man faktiskt förstå.

Sverige 19 september 2019 04:00

För sex år sedan utlovade Stefan Löfven EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade 2020 års – påtagligt spretiga – budget under gårdagen, ville hon helst slippa några besvärliga frågor. "Det försvann i samband med att vi fick en ny budget, och det är inte med i januari-avtalet".

Löfvens gamla löfte är inte bara ett pinsamt socialdemokratiskt misslyckande, det är också ett misslyckande som delvis kan kopplas till den alltid lika närvarande som inflammerade och "känsliga" invandringspolitiken.

Målet var orealistiskt redan när det presenterades och under åren som gått sedan dess har regeringen mest ägnat sig åt låt gå-politik. Inte ens under högkonjunktur har man varit i närheten av att nå EU:s lägsta arbetslöshet, men utvecklingen har dessutom gått i fel riktning. Sverige ligger just nu på en föga hedrande 22:a plats av unionens 28 medlemsländer (sr.se). Nästa år väntas en arbetslöshet på nästan 6,5 procent – mer än tre gånger så mycket som klassettan Tjeckien.

 

Men man ska vara ärlig, för utan den stora invandringen åren efter sekelskiftet, utan den stora flyktingvågen 2015 och utan den även efter det relativt höga invandringen, hade siffrorna förmodligen sett åtminstone lite bättre ut. Nyanlända är nämligen en svårrekryterad grupp, i synnerhet som många är lågutbildade.

Fast man ska också våga fråga sig varför andra länder i liknande situation lyckas bättre. Den tyska arbetslösheten ligger på runt 3,5 procent.

Nu går vi mot en mer eller mindre lång och djup lågkonjunktur, med naturligt högre arbetslöshet. Det kommer att ställa välfärdssystemen inför svåra utmaningar, i synnerhet kommunerna som får ta den stora smällen när de nyanlända blir deras ansvar istället för Migrationsverkets. I sammanhanget har (socialdemokratiskt styrda) Filipstad blivit något av ett skräckexempel, men även Bengtsfors låter meddela att man inte klarar mer nu, samtidigt som exempelvis Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson vill ha ett invandringstak satt i relation till möjligheterna att ta emot folk.

Nej, Jansson är inte sverigedemokrat – utan socialdemokrat.

 

Fler kommuner lär följa, när fler nyanlända behöver socialbidrag, eller försörjningsstöd som det numera formellt heter. Fler kommunala krisrapporter lär följa. Därmed kan invandringsfrågan mycket väl komma att dominera resten av mandatperioden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Misstänkt brand var kontrollerad eldning

Friidrott

Klart: Tjalve får arrangera USM – i modifierad form

Fotboll

Från innebandy till fotboll i Gusum för Lundqvist

Fastighetsaffärer

83 kvadratmeter stort hus i Gryt sålt för 7 500 000 kronor

Kultur och Nöje

SR om kritiken: Jobbar inte med textning

Visa fler