Receptet för att vinna tillbaka fansen

Hur återvinner man förtroende hos en hårt prövad hemmapublik? Genom att spela exakt så här mot serieledaren.

Norrköpings kommun 26 september 2019 09:34
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var stående ovationer och avtackning från hemmaklacken även efter 3–4 mot Timrå i fredags. Det var för viljan att komma tillbaka och göra match av en match som egentligen var över efter 0–4.

Det här var något annat. En liten, liten smak av den "gamla" stämningen i Himpa, även om det inte ens kom två tusen för att se Vita Hästen slå Karlskoga med 4–0.

Men det är exakt så här Vita Hästen måste jobba för att vinna tillbaka sina supportrar – och för att vinna matcher. Ett stenhårt och uppoffrande spel i 60 minuter. En skitig ickeglamour toppad med handledsfiness hos en 34-årig Marcus Eriksson som fortfarande får vänta på att bli ensam skyttekung i klubbens 52-åriga historia.

Jag tvivlar på att nye István Bartalis hinner komma upp i 258 mål i Hästendressen, inte minst eftersom hans uttalade dröm är att komma till SHL. Den resan går via Himmelstalundshallen. 

Nye tränaren Tony Zabel hade egentligen värvat klart på centerfronten när Bartalis namn dök upp. Zabel trodde knappt på det själv men slog ändå en signal för att förklara sin vision med nybygget. István Bartalis blev heltänd på upplägget och gav blanka fan i att Vita Hästen slutade dyngsist i fjol. Han såg embryot till något betydligt bättre i Norrköping den här säsongen och nu står han själv i frontlinjen och är med och styr den färden. Mot Karlskoga gjorde han två mål, återkom till isen efter en riktig propp och fick till sist uppleva den första trepoängaren tillsammans med fansen.

Jo, jag vet. Fyra matcher gör ingen säsong i hockey och insatserna har blandats hittills. Men det är matcher som den här som Tony Zabel och Niklas Czarnecki (som också har en självklar del i nystarten) kan lägga fram som en karbonkopia till spelarna. Enkelt och fokuserat i egen zon, försvara och anfalla tillsammans och alltid ge hundra procent i varenda ögonblick.

Fler såna hockeykvällar och snart kan Vita Hästens hårt prövade fans på allvar börja tro på en rolig vinter.

Jag vet. Vita Hästen var långt ifrån outstanding mot Karlskoga. Gästerna vann exempelvis skotten med 25–24, delvis beroende på att de fick spela betydligt mer i powerplay. Men ett lag består av sex spelare på isen och målvakten räknas också. Förmodligen allra mest till och med.

Viktor Kokman storspelade i hemmahallen och släppte inte en enda värmlänning över bron.

Mannen som gjorde dubbla kullerbyttor framför hemmafansen känns som den självklara förstamålvakten just nu.

Johny Daagh

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Brand i Vrinneviskogen spred sig snabbt

Norrköping

Begränsad framkomlighet på E4 efter lastbilsbrand

Ishockey

Hästen förstärker med landslagsmeriterad klassvärvning

Norrköping

Efter brandattentatet: De har kämpat sig tillbaka

Norrköping

Knuffades in i skyltfönster – fick föras till sjukhus

Visa fler