PODD: Zabel vill bygga Hästen från grunden

Vita Hästen ska åtminstone inte falla på fysiken i år. "Vi är lika bra tränade som Skellefteå", säger tränaren Tony Zabel.

Norrköpings kommun 11 september 2019 13:30

Vita Stjärnan-podden höststartar efter en lång semester. Det blev en 50-minuterssittning med Vita Hästens nya huvudtränare Tony Zabel i en av logerna i Himmelstalundshallen.

Den 48-årige stockholmaren, främst känd för alla sina tränarår på olika nivåer i Djurgården, tar plats framför mikrofonen och sparar inte på sig själv. Zabel berättar bland annat om den tuffa skilsmässan som gjorde att han varvade ned från elithockeyn under några år.

Men nu är han tillbaka i rampljuset och är full av energi igen. Ett treårskontrakt är skrivet med Vita Hästen och det är en nystart på alla plan. För föreningen, som hade ett skakigt fjolår, och för Tony Zabel som har installerat sig med sin nya familj precis bredvid Östgötaporten (!).

Zabels smygstart i Himmelstalundshallen, där han hoppade in lite på ungdomssidan förra säsongen, gav ringar på vattnet och helt plötsligt fick han frågan om ett elittränaruppdrag igen.

– Det var i maj och det blev en helt annan frågeställning än det jag hade hjälpt till med tidigare. Var står Vita Hästen, vad vill klubben och vad finns det för resurser? Det blev allt det först, berättar han med ett par månaders distans till sin nya anställning.

 

Tony Zabel ger ett oerhört seriöst och målmedvetet intryck. Han säger att han uppskattar ärlighet och poängterar ett varv till att det verkligen är ärlighet han vill ha.

Som ny i Vita Hästen har han satsat på att sätta organisationen runt laget för att ge bästa förutsättningar. Gällande spelarbudgeten har han prioriterat starka tvåvägscentrar och backar. Utöver det handlar det om att utbilda de unga talangerna och hoppas att så många som möjligt blommar upp, sätta grundvärderingarna för gruppen och komma ihop sig. 

– Hur långt kommer man på 25 ispass egentligen? Det är också intressant. Säsongen är lång men ändå drar den igång nu. Uppsidan är enorm med flera unga killar men vi måste ta de stegen också. Vi kan inte stå en hel säsong och prata om att vi behöver utvecklas.

Hur långt har ni kommit då?

– Vi är vältränade, det ser jag. Det finns inga tvivel. Det är det andra, beslutsfattandet på isen. Där ställer jag mig frågande just nu. Var står vi någonstans? Vi har gjort bra saker också men jag vill se det över tid också. Jag vill att vi ska våga spela pucken för det är det som leder till anfall, säger Zabel.

Fysträningen har det inte slarvats med och det är helt i linje med Tony Zabels filosofi som han har med sig från Djurgårdsandan. Vita Hästen har bytt till NTC den här säsongen där kropparna har drillats stenhårt. Zabel berättar att hans tränarkollega Niklas Czarnecki aldrig har upplevt maken till träning och Simon Krekula, tidigare i Skellefteå, gav högsta betyg:

– Han sa att vi är lika bra tränade som Skellefteå och det är inte dåligt.

 

Tony Zabel hade aldrig mött Niklas Czarnecki tidigare men en träff med den tidigare Hästen-tränaren och sportchefen räckte.

– När jag fick nys om att han var sugen på hockey igen var jag inte dummare än att jag ville ha ett möte med honom. Och jag kände redan efter en timme att den här killen vill jag jobba med. Om jag ska in i det här igen så vill jag jobba med bra människor, annars får det vara bra för mig.

– Vi har bra kompetens tillsammans och olika inslag som vi är duktiga på, sen vet jag att det är jag som måste ta ett beslut i slutändan. Det han brinner för väldigt mycket är gruppklimat och truppens beteenden. En stark defensiv är också hans adelsmärke och då ska ju han göra de grunderna. Jag jobbar mer med det offensiva spelet men också med laget, förklarar Zabel om uppdelningen med sin assisterande tränare.

 

Han har kommit till en klubb som kämpar med ekonomin och i viss mån också om att återupprätta förtroendet hos publiken. Det är en längre vision som är i startgroparna den här hösten.

– Vi måste stå för en kravprofil. Hur ska vi se ut när de sitter på läktarna och ska se oss? Visst, man kan vinna och förlora men täcker killarna skott? Vinner vi närkamper? Tävlar vi? Ser man att det brinner om killarna varje kväll? Då hoppas jag man kan ställa sig bakom det och vara stolt över det. "Fan, de kör ju grabbarna."

– Sen måste vi börja om från början med hela klubben. Vi måste bygga upp en ekonomi och någon form av trygghet med alla ledare och spelare så vi får en form av stabilitet att stå på. Det har väl inte alltid varit så här, vad jag har förstått. Sen måste det också byggas upp en träningskultur som i slutändan ska bli en vinnarkultur. Det kommer inte gratis utan det måste byggas upp dagligen. Vi kan påverka det varje dag och det har inte med pengar att göra. Det kan vi komma väldigt, väldigt långt på.

Du vill inte nämna någon tabellsiffra som målsättning i år?

– Klart vi har pratat om det. Jag skulle ljuga om jag inte sa att vi vill gå till slutspel. Om man är nöjd med något annat kan man ju sluta jobba.

 

Det och mycket annat pratar Tony Zabel om i podden. Han berättar bland annat om hur skador fick honom att avbryta den egna hockeykarriären och i stället satsa på tränarbiten som 25-åring. Han håller också en lång utläggning om alla turerna i Djurgården när han hoppade mellan att vara assisterande och huvudtränare under de turbulenta säsongerna 2011–2014.

Och sen ger han ett par tips på vilka nya spelare som Vita Hästen-supportrarna kan hålla ett extra öga på.

Trevlig lyssning.

Fakta/Tony Zabel

Född: 17 mars 1971.

Familj: Fru och en son på sju månader. Två barn från ett tidigare äktenskap.

Klubbar som spelare: Norsborg, Huddinge, AIK, IFK Tumba, IFK Salem (fram till 1998).

Klubbar som ledare: 19 säsonger i Djurgården på olika nivåer, huvudtränare och assisterande i A-laget 2011–2015. Huvudtränare i Kallinge/Ronneby 2015–2016, assisterande tränare i VIK Västerås HK 2016–2017, sportchef i Tyresö/Hanvikens ungdomssektion 2017–2019. Huvudtränare i Vita Hästen 2019–.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Vid insatsen: "Vi tömde hela stationen i Norrköping"

Fotboll

Levi om skadan: "Det är sjukt irriterande"

Fotboll

IFK-backen uppges intressera klubbar i Nederländerna

Norrköping

Boende efter dramat: "Branden måste vara anlagd"

Norrköping

Bostadshus brann kraftigt – anmäls som mordbrand

Visa fler