Två byggnader fattade eld - en brann ner

Ladubyggnad utanför Östra Ryd fattade eld. Branden spred sig till en närliggande maskinhall.

Östra Ryd 4 oktober 2019 15:31

Vid 15-tiden på fredagen larmas räddningstjänsten till en lada som brinner i närheten av Östra Ryd i Söderköpings kommun. Enligt larmet var ladan redan övertänd. Enligt ägaren finns det inte några djur i byggnaden.

– Deltidskåren i Östra Ryd är framme och bekräftar att ladan är helt övertänd, säger räddningstjänstens inre befäl Peter Holm en stund senare.

Strax innan klockan fyra meddelar räddningstjänsten att det också brinner i en stor maskinhall och att det finns en viss spridningsrisk.

– Ladugården har rasat ihop och den låter vi brinna ner. I maskinhallen håller vi på att evakuera material och har släckt ner branden där inne. Maskinhallen försöker vi rädda, säger Peter Holm.

Sammanlagt har räddningstjänsten då 17 man på plats från tre stationer. Prognosen är att man ska ha släckt inom cirka två timmar.

Vid 19-tiden meddelade räddningstjänsten att de hade två styrkor kvar för eftersläckning och räknade med att kunna lämna över bevakningen till fastighetsägaren vid 22-tiden.

Att låta den ena byggnaden brinna ner, samtidigt som en närliggande byggnad måste skyddas var en utmaning.

– Det är jättesvårt. Man får pytsa på vatten och kyla så gott det går. Lite skador blev det på maskinhallen, men den gick att rädda, säger inre befäl Christian Lind. 

Även polisen har varit på platsen. De kunde snabbt konstatera att vare sig människor eller djur skadats i branden. Enligt polisens uppgifter är det troligen ett elfel som orsakat branden och det finns ingen misstanke om brott i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bänkt Olsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Cafébranden misstänks vara anlagd

Östra Ryd

Eon har hittat felet - det var en fågel de jagade

Östra Ryd

Mystiska elfelet gäckar Eon: "en katt-och-råtta-lek"

Söderköping

Invasiv besökare får bo kvar inne i stan – tills vidare

Söderköping

Tre personer smet från trafikolyckan på E22:an

Visa fler