Åsa startar lopp för att stödja forskningen

Åsas dotter Nova drabbades av diabetes när hon var fyra år. Nu startar Åsa ett lopp för att samla in pengar till forskningen.

Finspång 5 november 2019 05:00

Åsa Rydhammar har diabetes nära sig varje dag. Hennes ena dotter Nova fick diabetes typ 1 för två år sedan när hon var fyra år. Bland annat är det därför hon nu startar ett löplopp för att bidra med pengar till forskningen kring diabetes.

– Dessutom har min mamma diabetes typ 2, så det är något vi har med oss hela tiden. Loppet blir mitt examensarbete på den utbildning jag går.

 

När det gäller diabetes typ 1 måste den som är sjuk få insulin tillsatt till kroppen varje dag för att överleva. 

– Nova började dricka väldigt mycket vatten. Hon kunde dricka tio glas på en gång. Nova hade inte blivit så pass sjuk att hon börjat gå ned i vikt, men hon var ofta jättetrött. När vi kom till sjukhuset fick hon snabbt diagnosen att det var diabetes typ 1, berättar Åsa.

Hur påverkar diabetesen familjen?

– Nova har tagit sprutor varje dag sedan dess för att få det insulin hon behöver.  Nova har en resurs i skolan, som kollar att hennes blodsocker ligger rätt. Nu har hon fått en dosa på armen, som ger henne insulinet och den behöver vi bara byta var tredje dag. Det känns skönt att forskningen går framåt.

 

Den 16 november är det premiär för Diabetesloppet med start och mål på Arena Grosvad. Distansen handlar om fem kilometer.

– Det går bra att gå, jogga eller springa. Jag vill uppmärksamma diabetes och att det finns typ 1 och typ 2. Det vore kul att kunna bidra med lite mer pengar till forskningen, säger Åsa.

Det finns en anmälningsavgift och möjlighet att betala mer om man vill. 

– Min målsättning är 50 startande, men jag hoppas på mer, 100 deltagare vore roligt. Alla anmälningsavgifter går direkt till Barndiabetesfonden och Diabetesfonden. Loppet är också lagt med tanke på världsdiabetesdagen 14 november.

Bansträckningen går från Arena Grosvad och ned mot tätorten och tillbaka. Underlaget är asfalt. 

– Jag vågade inte köra i skogen i fall det kommer snö. Sedan syns det bättre om loppet går mer centralt.

 

Hur är det att arrangera ett lopp?

– Det är mer att tänka på än vad jag först trodde. Jag tror jag har fått ihop det mesta. Det är flaggvakter jag fortfarande är på jakt efter. Jag hoppas på en del hjälp från Diabetesföreningen, som kommer vara på plats och informera. 

Kommer Diabetesloppet vara ett återkommande event?

– Jag hoppas det. Vi får se hur det här går först och göra en utvärdering, säger Åsa Rydhammar. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Finspång

Vittne filmade solglasögonstölden

Finspång

Så många märkessolglasögon stals från butiken

Finspång

Man bestulen på sin väska av flera personer

Finspång

Äldreboende granskas efter dödsfall i corona

Finspång

Timmerbil välte ner i diket på onsdagsmorgonen

Visa fler