Glömde kniven i fickan - döms för brott

En man viftade med kniv på centrum. Det fick ett vittne att ringa polisen. Mannen säger att han bara ville visa kniven för sina vänner.

Finspångs kommun 22 augusti 2019 22:00

Det var i mitten på juni i år som ett vittne befann sig på Bergslagstorget i Finspång. Där såg vittnet hur "flera ungdomar lekte med en kniv" och larmade därför polisen. Polispatrullen som beordrades till platsen kunde snart kontrollera några personer som stämde överens med det signalement som vittnet hade lämnat.

En av personerna var en 19-årig man som ertappades med att ha en kniv i innerfickan. Han erkände direkt brott mot knivlagen, eftersom han var medveten att han haft kniven på sig. I förhör säger 19-åringen att han hade köpt kniven ungefär 1,5 månad innan det aktuella tillfället och att syftet med kniven var att använda den när han fiskade. Han hade sedan glömt kvar kniven i fickan och inte kontrollerat jackan då hade han begett sig ner till centrum. Att han haft kniven i handen så som vittnet iakttagit berättar 19-åringen var för att han ville visa kniven för sina vänner när han väl insåg att den låg kvar i jackfickan. 

Tingsrätten finner det klarlagt att mannen har haft kniven på sig vid det aktuella tillfället. De ifrågasätter inte heller mannens uppgifter om att han brukar använda kniven vid fiske och att den helt enkelt glömts kvar i jackan. Tingsrätten anser dock det inte befogat att 19-åringen haft kniv på sig på Bergslagstorget utan menar att han "borde ha kontrollerat vad han hade i sina fickor innan han gick hemifrån". 

Tingsrätten dömer därför mannen för brott mot knivlagen till dagsböter om totalt 2 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Grytgöl

Historiska bruket kan gå i graven - alla varslade

Norrköping

Bilist misshandlade fotgängare efter trafikbråk

Östra Ryd

Jalusierna stoppade inbrottstjuvarna

Brott & Straff

Uppgifter: Försvunnen kung flög till Abu Dhabi

Brott & Straff

Man häktad igen för mord i Jönköping

Visa fler