Polisens avgift knäckte dansfest

Dansfesten Majestiq 12 är inställd på grund av att polisen
i Östergötland kräver 708 400 kronor för bevakningen. Det är första gången ett arrangemang i Östergötland drabbas av polisens avgifter.

12 oktober 2011 15:26

Internationella akter och ett dussin dj:s var inbokade. Ett par tusen biljetter sålda i Sverige, Norden och Europa. Majestiq 12 importerade ett danskoncept som är väldigt stort i exempelvis Italien, Tyskland och Holland. Det handlar om elektronisk dansmusik, hardstyle och hardcore, för ett stort dansgolv.

I går fick arrangörerna ställa in årets arenafest. De hade inte råd att betala för polisens bevakning. Hur stor insats som kan komma att behövas bestämmer polisen, inte arrangören.

Inte rimligt
- Jag accepterar att polisen vill prioritera sina resurser och tar ut en avgift. Men att det skulle behövas 77 poliser i tio timmar och till det priset är inte rimligt. Vi arrangerar en vanlig fest med dansmusik för max 2 500 personer. I Europa är de 40 000 på liknande tillställningar och hur gör de där i så fall?, säger Anders Gummesson, pressansvarig för huvudarrangören, Stadium Arena AB.

Jan Mattsson från rättsgruppen försvarar beslutet och tycker att det är välmotiverat. Samtidigt förstår han att det blir uppmärksamhet första gången ett beslut om avgifter får så stora konsekvenser.

- De nya riktlinjerna kom i våras och vi kommer att vara mer restriktiva framöver.

Han tror att de har allmänhetens stöd när det gäller att inte lägga så mycket skattepengar på en enda kväll.

- Vi bedömer att den här tillställningens art och musikens karaktär gör att det troligtvis kan bli stora drogproblem under kvällen, precis som förra året. Många vill nog hellre ha poliser ute på dagarna
i stället.

Polisinsatsen kostar drygt en halv miljon mer än vad som går att tjäna in, är det rimligt?

- Vi tar inte ställning till det när vi tar beslut om hur stor insats som behövs. Det är helt andra saker ligger till grund för vårt beslut. Sedan är det upp till arrangören om de vill betala för att genomföra festen trots att vi ser det som ett högriskevent.

IFK-matcher och Augustifesten innebär också stora kostnader, men där gör ni inte samma bedömning?

- Nej, där är det inte något vinstintresse och arrangörerna riktar sig inte till en sluten grupp. När kommunen arrangerar är det öppet för alla, så då ingår det i vårt uppdrag att upprätthålla allmän ordning.

Beröm till arrangören
Efter förra årets fest fick arrangörerna beröm för upplägget och hur de hade samarbetat med polisen. Jan Mattsson säger att det inte hade spelat någon roll vem som stod bakom evenemanget.

- Ett 40-tal lagfördes. Men det fanns ett stort antal misstänkta fall och vi hade säkert kunnat hitta ännu fler. Det är en svår kombination med ljus, ett stort dansgolv, alkohol och så.

Var problemen större än under en normal kväll på krogen?

- Det går inte att jämföra så. Där har de permanenta tillstånd och vi gör ett kontinuerligt tillsynsarbete.

Om arrangörerna inte betalar det polisen begär för att övervaka arrangemanget får de inte genomföra det planerade evenemanget.

Svårare att genomföra
Det innebär att en viss sorts evenemang kommer att bli svåra att genomföra framöver. Den som inte betalar avgiften för polisbevakningen och trots allt genomför sitt arrangemang bryter mot ordningslagen och polisen har rätt att upplösa tillställningen.

Stadium Arena AB kommer nu att överklaga beslutet.

- Tyvärr fick vi reda på det här försent och inget hinner bli färdigt före den femte november. Men det här är en viktig fråga framöver, inte bara för oss, säger Anders Gummesson.

- Men vi hoppas att kunna göra det här igen.

Stödet på evenemangets Facebooksida är enormt. Det talas om insamlingar och skapas stödgrupper för Majestiq 12.

Det diskuteras också en del om varför hardstyle/hardcorescenen dras med den gamla ravestämpeln fortfarande.

Halloween är traditionellt sett en stor festhelg för den yngre publiken. Nu får några tusen danssugna hitta något annat att göra.

Fotnot: Alla som har köpt biljetter kommer att få pengarna tillbaka, mer information om det publiceras på Stadium Arenas hemsida. ramöver.

Fakta Polisens avgifter

står det "den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning skall ersätta polismyndighetens kostnader för att hålla ordning vid tillställningen".

Exempel på nöjesevenemang:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!