Gamla Tages byter skepnad

Gamla Tages i Valdemarsvik har sålts. Till den anrika fastighetens 200 kvadratmeter stora affärslokal, som tidigare inrymde Tages Varuhus, flyttar klädbutiken Valdixi och en frisörfirma.

12 januari 2006 04:00
Fastigheten innehåller även sju lägenheter. De nya ägarna, Helene Tholander och hennes sambo Johnny Prytz, tillträder den första mars.
Tages Varuhus stängde för gott den sista januari förra året. Tomma mörka skyltfönster har sedan dess gapat ödsligt mot gatan intill.
Mången Valdemarsviksbo har undrat om det skulle komma en efterföljare av något slag.

<span class="mr">Glad över flytt
</span>- Jag är glad över att snart kunna flytta in, kommenterar Helene Tholander.
I ett år har hon nu nu drivit sin klädbutik vid Storgatan.
- Men det har blivit lite trångt här, säger hon och konstaterar att hon genom övertagandet av gamla Tages kan utöka sitt sortiment.
Utökningen sker främst på kill- och herrsidan. Några radikala förändringar blir det emellertid inte.
Vad lägenheterna beträffar väntar renoveringsarbeten.
- Jag hoppas också kunna komma över en del grejer från varuhustiden för att skapa atmosfär i de charmiga lokalerna.
Frisörfirman som blir granne till Valdixi innehas av Helene Tholanders dotter Elin.

<span class="mr">Ett verkligt dråpslag
</span>Säljare av före detta varuhusfastigheten är Birgitta Karlsson och hennes mor Valborg. Byggnaden invigdes 1946 och uppfördes av Birgittas farfar. Det var han som hette Tage och som gav namn åt det som närmast blev en institution i Valdemarsvik. Där tillhandahölls allt från gökur, husgeråd och leksaker till cyklar och motorcyklar.
Jarl Karlsson, en av dem som förestod "institutionen", förklarade vid nedläggningen att "det verkliga dråpslaget kom när vi förlorade leveranserna till idrotten".
- Det åks till stan och handlas istället. Vi kan inte stå emot de stora kedjornas mördande reklam. De får ut sina priser i omfångsrika annonser. Men det betyder inte att stadens butiker är billigare på sina varor.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!