Gabriella har hittat hem i Dubai

25-åriga Gabriella Carlsson från Norrköping kände att det var dags att göra något nytt. Hon drog till Dubai och fick jobb som mäklare.

12 oktober 2015 08:03

– Det är tufft, men väldigt roligt. Jag stannar så länge jag trivs, säger hon när NT träffar henne under det tillfälliga besök hemma i Norrköping. Hon är just nu mellan två jobb, så semestern föll sig naturligt.

Den 1 november börjar hon på den stora internationella mäklarbyrån Keller Williams Realty Real Estate efter att den byrå hon jobbade på innan slog igen. Men vi tar det från början.

Gabriella Carlsson arbetade i en butik i Norrköping. Så fick hon ett erbjudande om att jobba inom samma företag i Dubai under en tid. Efter lite fundering bestämde hon sig för att tacka ja. I februari drog hon i väg.

– Men när jag kom dit stämde inte förutsättningarna, jag hade varken ett jobb eller någonstans att bo. Jag blev såklart skärrad, men jag hade ingen tanke på att åka hem. Jag tog in på hotell och bodde där i tre veckor. Samtidigt letade jag andra jobb. Hade jag väl kommit dit ville jag ge det en chans, säger hon.

Hon började fila på ett cv och skickade bland annat iväg en ansökan till en mäklarbyrå.

– Trots att jag inte hade någon erfarenhet fick jag komma på intervju. Jag märkte ganska snabbt att man måste tro på sig själv och inte avslöja hur grön man är. Och det är väldigt okej att skryta också, säger hon med ett skratt.

Och Gabriella lyckades. Så bra att hon tre dagar senare kunde skriva på ett anställningsbevis. Efter en veckans utbildning och avlagt prov var det dags att ta sig an arbetsuppgifterna.

– Men det är stor skillnad mot i Sverige. I Dubai måste man leta upp objekten själv. Det är inte så att säljaren kommer till dig. Objekten hittar man genom nätverkande och genom att lämna sitt visitkort när man träffar folk. Det är inte ovanligt att någon vill göra affär, säger hon.

En annan skillnad är att mäklararvodet betalas av köparen. Och när vi ändå är inne på olikheter är det så klart priserna. Här finns lite enklare villor i tiomiljonersklassen upp till "hur högt som helst".

– I det finaste området finns hus för runt 65 miljoner kronor. Och allt betalas med checkar. Det är sällan banken än inblandad i husaffärerna, säger hon.

Hittills har Gabriella framför allt förmedlat lägenheter. Det är så man börjar.

Sitt eget boende delar hon med en svensk kompis, som hon lärt känna i Dubai. Och det känns bra för plånboken. Hyran för trerummaren ligger på runt 38 000 kronor..

- Självklart är det tufft. Jag tjänar inte jättemycket pengar än. Min baslön är 12 500 kronor. Någon månad kan det vara det enda jag får in, andra månader går det betydligt bättre, då gäller det att lägga undan. Det som driver mig är vetskapen om att det går att tjäna väldigt mycket pengar. Och det är skattefritt, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att hon är noga med att stå med båda fötterna på jorden. För det är lätt att följa med i den glamourösa bubblan som livet i Dubai är. Det mesta handlar om pengar.

– De flesta som bor här är inflyttade. Och det är genom arbetsgivaren som man får sitt visum. Så ingen är här utan att ha ett jobb. Men alla tjänar inte bra, det finns dem som är långt ner, som nästan jobbar som slavar. Men förmodligen är livet bättre här än i deras hemland, säger Gabriella.

Med en fast anställning och ett nytt jobb vet inte Gabriella när hon återvänder till Sverige. Just nu är Dubai "hemma".

– Jag gillar ju det här lite flådiga, skrattar hon.

Dubai

Emiratet grundades 1833 och ingår sedan 1971 i Förenade Arabemiraten som består av sju emirat.

Idag bor runt en och en halv miljon invånare i Dubai. 20 procent av dem är lokalbefolkning, resten är gästarbetare som kommer från Indien, Pakistan, Filippinerna och Sri Lanka.

Runt 5000 skandinaver bor i Dubai som är ett muslimskt land där det är de muslimska lagarna och bestämmelserna som gäller.

På sommaren kan det bli upp emot 50 grader varmt

Här finns världens högsta byggnad, det 828 meter höga Burj Khalifa

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt