"Vi ska inte ha varg alls"

- Regeringen och Jägareförbundet har svikit oss som bor på landsbygden. Småbrukaren och jägaren Jon Magnusson är starkt kritisk till hur vargfrågan hanteras.

Foto: Hanna Andersson

Valdemarsvik2011-09-03 00:00

Ett vargrevir sägs vara under uppbyggnad i Östergötland, och efter en rad attacker på får i sommar har vargfrågan blivit högaktuell för östgötarna.

- "Inte här också". Det var min första reaktion när jag hörde om vargen som dödat får i Tryserumstrakten. Men den stora frågan är ju egentligen inte att vargen är här, utan hur man hanterar vargfrågan, säger Jon Magnusson.

Regeringens svek
Att regeringen i hans mening lagt sig platt för EU och förbjudit licensjakt på varg ser han som ett stort svek mot landsbygds-
befolkningen.

- Det är ju vi som ska leva närmast vargen. Det är ju på landsbygden den rör sig, inte i storstan. Samtidigt kan man se det som positivt att vargen rör sig söderut i landet, mot mer tättbefolkade områden. Det kommer säkerligen att väcka opinion.

Utlovandet av generösare beviljanden av skyddsjakt på varg sätter Jon Magnusson inte något större hopp till:

- Sverige är ett oerhört byråkratiskt land. Se bara hur lång tid det tog att bevilja skyddsjakt på vargen som härjat på Vikbolandet. Det kommer inte att göra skillnad.

Jon Magnusson tror att tjuvjakten kommer att öka nu när det inte finns något tak för vargstammens storlek.

- Det skulle förvåna mig om det inte blir så. Licensjakten innebar ändå en känsla av ordning, att man hade en rimlig koll på stammens utbredning. Även om den kollen var alldeles för liten.

Jon Magnusson driver ett mindre jordbruk i Tryserumsbygden, och har jakt som hobby.

Ser bara ett alternativ
Efter att under flera år ha levt som övertygad vegan har han ett starkt intresse för djurens väl.

Men vad gäller vargen ser han bara ett alternativ.

- Det är en oerhört het potatis, men jag tycker att man ska låta den leva långt upp i norr, nära finska gränsen. Då kan den leva tillsammans med den finska och ryska vargstammen som den genetiskt härstammar ifrån, säger han. Som jägare är han snar att erkänna att vargen utgör en konkurrent om bytesdjur. Dessutom skapar vargens närvaro en oro för att använda hund i jakten. Även som lantbrukare oroas han av att varg rör sig i bygden.

Vargstängsel ser han som ekonomiskt orimligt. Även om man får bidrag till materialet krävs det ett omfattande arbete att sätta upp stängslet. Arbete som djurägaren får bekosta själv.

- Dessutom undrar man ju hur länsstyrelsen ser på det faktum att man pyttsar ut bidrag för att betesdjur ska hålla landskapen öppna. Det kommer att bli svårare att ha betesdjur i den omfattningen i framtiden om vargen tillåts härja fritt, säger han.

Jägarförbundets hantering av vargfrågan ser Jon Magnusson som skrattretande. Själv valde han att avsluta sitt medlemsskap i förbundet för ett år sedan.

Ynkligt att vara anonym
- De företräder inte oss jägare längre. Deras officiella uttalanden visar att de står långt bort från oss landsbygdsmänniskor som ska leva med vargen. Vi jägare har lagt ut miljoner på foder de senaste vintrarna för att hålla viltstammen i skick. Det arbetet kommer att vara bortblåst nu när vargen kommer, säger han.

Jon Magnusson är medveten om att han gör ett kritiskt inlägg i en debatt som på många sätt är infekterad.

Han menar dock att det tillhör demokratin att var och en säger sin mening.

Han tycker samtidigt att det är ynkligt att de jägare som ingår i jaktlaget som ska skjuta Vikbolandsvargen inte vågar avslöja sin identitet.

- Enligt min mening ska vi inte ha varg alls i Sverige. Visst kan jag känna en sorg över att varg och människa inte kan leva ihop. Samtidigt har vi levt utan varg i så många år, och det var ingen som saknade den då, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om