Slå på stora trumman för EU

Europaparlamentet har mer att säga till om än någonsin och enligt Marcus Holmberg på Sveriges kommuner och landsting påverkar besluten mellan 60 till 70 procent av verksamheten på lokal och regional nivå i Sverige, skriver Peter Kjällkvist från Folkpartiet.

Vi måste spela en aktiv roll i EU och ha bra folkvalda på plats, skriver Peter Kjällkvist.  Foto: Christian Lutz/Scanpix

Vi måste spela en aktiv roll i EU och ha bra folkvalda på plats, skriver Peter Kjällkvist. Foto: Christian Lutz/Scanpix

Foto: CHRISTIAN LUTZ

Norrköping2009-04-02 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Det är en underdrift att påstå att Europapolitiken behandlas styvmoderligt i Sverige" står det skrivet i NT:s ledare den 17 mars. Valdeltagandet vid senaste EU-parlamentsvalet låg under 40 procent, de flesta politiska partierna kan inte ens bestämma sig för om de vill vara med i EU eller ej. Har man dessutom valet vid en tidpunkt då de flesta försöker njuta av sol och sommar, så blir det svårt att få upp intresset för en valrörelse som varken media eller de flesta politiker verkar prioritera så högt som det förtjänar.Faktum är att Europaparlamentet har mer att säga till om än någonsin och enligt Marcus Holmberg på Sveriges kommuner och landsting påverkar besluten mellan 60 till 70 procent av verksamheten på lokal och regional nivå i Sverige.Ska vi låta något som påverkar oss så mycket bara få passera utan att det märks förrän i slutet på maj? Jag vill uppmana journalister att slå på trummor och cymbaler när det kommer till att förmedla EU:s betydelse för oss medborgare.Under hösten är Sverige ordförandeland i EU och kommer förhoppningsvis att kunna leda unionen fram mot ett nytt klimatavtal. Vi har även möjlighet att utveckla det polisiära samarbetet mellan länder för att på ett bättre sätt komma åt organiserad brottslighet och dess drog- och människohandel. Ett Europa och en hel värld i ekonomisk kris har visat på en av de många stora fördelarna med samarbetet...I alla fall för dem som är med i samarbetet fullt ut.Sverige står med mössan i hand utanför beslutens centrum och ser hur vår krona försvagas samtidigt som euron är betydligt stabilare.Miljön kräver att man lyfter blicken från den egna horisonten och samarbetar. Därför måste vi spela en aktiv roll i EU och ha bra folkvalda på plats. Folkvalda som vill vara där, som tror på unionen, inte någon som bara vill lyfta den trevliga lönen.Vi måste stärka samarbetet och stå med båda fötterna inne i det för att kunna stå emot ekonomiska kriser på ett bättre sätt. Därför bör vi hålla en ny folkomröstning om euron inom två år.Att vara liberal är att vara kluven, sa den gamle folkpartiledaren Gunnar Helén, men när det kommer till EU är vi det enda partiet i Sverige som tydligt och klart slår på trummor och cymbaler för EU-samarbetet.Därför hoppas jag att vi fortsätter stärka vårt engagemang i unionen och att så många som möjligt antingen poströstar efter den 20 maj eller går till vallokalerna den 7 juni.
Läs mer om