Samverkan viktig för den enskilde

Irma Görtz (S) och Billy Gustafsson (S) påstår i NT den 2/2 att regeringen skulle vara på väg att "nedmontera samordningsförbunden". Detta är ett påstående utan någon som helst sanning, skriver socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M).

Det finns också former för direkt samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, skriver Gunnar Axén (M) . Foto : HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det finns också former för direkt samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, skriver Gunnar Axén (M) . Foto : HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2009-02-16 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ansvaret för rehabilitering och hjälp tillbaka till arbetslivet är delat mellan flera olika aktörer. Landstinget har ansvar för medicinsk rehabilitering, arbetsförmedlingen för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen och kommunen för social rehabilitering.För att den person som har behov av stöd från flera av dessa aktörer har det införts olika former av samverkan mellan dem för att stödja den enskildes återgång i arbete.Sedan tidigare finns det en möjlighet till samverkan mellan kommun, landsting, Försäkringskassa och Arbetsförmedling. Tillsammans bildar de ett samordningsförbund och finansierar detta med en fjärdedel var. Syftet är att samla ekonomiska resurser och personell kompetens från dessa aktörer för att hjälpa och stötta personer med komplexa behov tillbaka till arbetslivet.Det finns också former för direkt samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Dessa samverkansformer har utvecklats under senare år.Vissa kommuner har inte haft intresse av att medverka i den tidigare nämnda fyrpartssamverkan, trots att det finns personer som har behov av ett samordnat stöd. Därför har vi återinfört en form av samverkan mellan Försäkringskassan och landstingen som Socialdemokraterna avskaffade för tio år sedan. I korthet går denna ut på att Försäkringskassan kan köpa rehabiliteringsinsatser direkt från landstinget.I motsats till vad de båda socialdemokraterna påstår så har Alliansen bidragit till att utveckla och göra samverkansformerna mer flexibla. Vi anser nämligen att det är viktigt med samverkan runt den enskilde som har behov av stöd.Under S tid vid makten beslutade man att fem procent av sjukpenningsanslaget ska få användas till samverkan och finansiell samordning varje år. Samma andel gäller fortfarande. Förra året var första året som dessa medel utnyttjades fullt ut. Förklaringen till det är två glädjande faktum: ett minskat antal sjukskrivningsdagar och därmed ett sjunkande sjukpenningsanslag - samt att det bildats allt fler samverkansförbund. Fler aktörer ska således dela på mindre resurser.När man tittar i backspegeln så kan man undra om det var så klokt att utforma resurstilldelningen till samverkan och finansiell samordning på det sätt som socialdemokraterna gjorde och det finns säkert anledning att diskutera om utformningen bör ändras. Socialdemokraterna har dock inte sagt något annat än att de vill att den nuvarande utformningen av finansieringen ska bestå.Vi anser att det är viktigt att våra gemensamma resurser används så effektivt som möjligt för att hjälpa den enskilde tillbaka till arbetslivet.
I många fall finns det behov av insatser från flera aktörer runt personen som behöver stöd och därför anser vi att samverkan och finansiell samordning är betydelsefullt.
Läs mer om