Timplan hindrar satsning på idrott
Vi jobbar intensivt för att ha välmående barn och ungdomar i en välmående skola och som yttersta bevis för detta står vi för övrigt i begrepp att genom Korpen (!) hälsodiplomera hela skolan, skriver Johan Norman, rektor, Djäkneparksskolan.
Hur den fysiska statusen successivt försämrats på dagens ungdomar har jag tyvärr själv kunnat konstatera då jag studerat värnpliktskullarna under mina tidigare 23 år i Försvarsmakten, skriver Johan Norman, rektor, Djäkneparksskolan. Foto: Erik G Svensson/Scanpic
Foto: ERIK G SVENSSON
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I skrivande stund så inleder vi ett samarbete med Rugbyklubben Trojan för att prova Rugby. Dynamiska och flexibla idrottslärare som ser till varje individ är A och O. Som komplement till ämnet idrott och hälsa så finns ett antal valbara profileringar varav flera är av idrottskaraktär. Vi har ett väl utvecklat samarbete med lokala föreningar och erbjuder fotbollsprofil i samarbete med Lindö FF, dansprofil i samarbete med Korpen(!) och basketprofil tillsammans med Dolphins och NUBF. Klubbarna ser till både bredd, talang och elit i sin idrott men jag som rektor ser naturligtvis det här som ett verktyg för eleverna att trivas med sin skolgång och därmed skapa bättre förutsättningar för studierna i övrigt. Profilerna genomförs frivilligt på timmar som i den nationella timplanen benämns "elevens val".Utöver det här genomför vi tillsammans i Djäkneparksspåret (skolor och förskolor i city och Lindö) ett unikt försök i årkurs fyra och sju som kallas kort och gott Hälsa. Det kan ses som ytterligare ett skolämne och består av fyra block innehållande friluftsliv, musik och rörelse, fysisk och psykisk hälsa samt träningslära. Syftet med undervisningen i Hälsa är att öka elevernas kunskaper för hur en god hälsa grundläggs samt förmedla positiva upplevelser av fysisk aktivitet. Eleverna ska också få kunskaper och verktyg om hur kroppen fungerar samt hur man kan påverka sin hälsa positivt. Undervisningen syftar även till att stärka gemenskapen och det sociala klimatet i klassen. Hälsa har man varje vecka och tiden läggs utöver den nationella timplanen. Försöket har fallit mycket väl ut och kan finansieringsfrågan lösas (vi utreder för närvarande olika alternativ) planeras en fortsättning och på sikt kanske även en utökning. Vi har även en ambition att sprida konceptet till fler skolor i kommunen.Vi jobbar intensivt för att ha välmående barn och ungdomar i en välmående skola och som yttersta bevis för detta står vi för övrigt i begrepp att genom Korpen (!) hälsodiplomera hela skolan. Tommy och Klas är hjärtligt välkomna till oss för att ta del av allt vårt arbete och kan då kanske ge oss tips om hur vi kan utveckla det ytterligare.