Under måndagen samlas de allsvenska klubbarna, förbundsrepresentanter och media på Uppsala Konsert & Kongress för årets sedvanliga upptaktsträff inför säsongen.

IFK Norrköping kommer dit som nybliven cupfinalist – och med en form som rimligen borde ge en viss respekt hos de övriga klubbarna.

13–1 på de tre senaste cupmatcherna.

Och en Kalle Holmberg som är stekhet.

Läs mer: Den galna målformen håller i sig

Det är där man vill vara när den allsvenska säsongen närmar sig – inte minst en som kommer kryddas med kampen om en ny titel om några veckor.

Fanns ingen tvekan

Senast IFK Norrköping spelade en cupfinal var 1994. Då mötte man Helsingborg på Gamla Ullevi (!) och vann med 4–3 efter att Janne Jansson avgjort i förlängningen. Göran Holter kvitterade sent och Mikael "Gädda" Hansson – idag players manager i klubben – var också en av målskyttarna i den matchen.

Totalt har klubben sex cuptitlar sedan den första efter omspel mot AIK 1943.

Artikelbild

1945, 1969, 1988 och 1991 är de övriga åren där IFK stått som slutsegrare i turneringen som haft lite olika skepnader genom åren.

13 april har man chansen att återigen skriva historia när man ställs mot Östersund (hemma eller borta avgörs av lotten under måndagen).

Artikelbild

Semifinalen mot Brommapojkarna var ett typexempel på den skillnad som det ska vara mellan ett allsvenskt topplag och ett som är nykomling i superettan. BP tog visserligen tag i matchen i början men det var IFK som var effektivast och starkast i längden.

Inte minst i de två straffområdena märktes det som tydligast.

Läs mer: Nyman hyllades av hemmafansen

Skrällgänget från Stockholm var egentligen aldrig riktigt nära en ny sådan och även om IFK kanske inte gjorde sin bästa match den här våren var det stabilt och säkert rakt igenom.

Det fanns egentligen aldrig någon tvekan om vilket lag som skulle ta sig vidare när väl Jón Gudni Fjóluson skickat in 1–0 efter knappt 20 minuter.

Mot toppen

IFK:s formkurva bäddar för en intressant fortsättning på våren och skapar förväntningar. Själv har jag vacklat fram och tillbaka sedan de ganska tuffa matcherna laget hade på träningslägret i Portugal – från att IFK kan få en mellansäsong i år till att man ändå är ett givet topplag. Det har följt ungefär lagets insatser på planen. Nu när premiären mot Hammarby bara är ett par veckor bort är känslan att topp-fem är en rimlig förväntning.

Det finns potential för ännu mer om allt klaffar, men där ska vi nog lägga ribban till att börja med.

Jag skulle dock vilja se en sak. IFK Norrköpings anfallsduo är visserligen kanske den hetaste i Sverige just nu, vad Sebastian Andersson kan vet vi sedan förra säsongen och Kalle Holmbergs 13 mål på åtta matcher är sensationellt bra. Bakom dem är det däremot tunnare nu när Simon Skrabb är borta sex till åtta veckor på grund av sin fotskada.

Vore jag IFK skulle jag inte chansa där.

En forward till i truppen behövs. Alternativen att flytta upp Niclas Eliasson (lysande på kanten igen – där han ska vara) eller David Moberg Karlsson känns sådär och Adin Bukva saknar allsvensk rutin.

Konkurrensen i anfallet behöver ökas under en hektisk inledning på allsvenskan – främst med någon som kan avlasta den givna anfallsduon och bredda offensiven. Jag förstår att det inte är lätt att hitta, men jag hoppas sökandet görs. Transferfönstret stänger den 31 mars. Skulle firma Andersson/Holmberg fortsätta leverera kan de mycket väl vara heta för en proffsflytt redan i sommar och då skulle frågan ställas ännu mer på sin spets med ett väntande kval till Europa League runt hörnet.

Cupfinalfest?

Slutligen: IFK ville spela semifinalen mot Brommapojkarna på lördagen, nu blev det en sen söndagskväll.

Knappast optimalt.

2 895 personer kom ändå och det var helt okej med folk på Curva Nordahl.

Jag tror dock att det kunde varit ännu mer med en bättre tid och bättre förutsättningar. En cupsemifinal hade förtjänat det.

Nu hoppas IFK på att ha lotten på sin sida på måndagens upptaktsträff. En cupfinal i Norrköping skulle onekligen krydda våren ytterligare.

"Då blir det 13 000", lovade marknadsavdelningens Mårten Jacobsson efter söndagens seger.

Det vore en cupfest värd namnet i så fall.