Jocke Kjellbom satt på parketten som han några minuter tidigare hade dunsat ned i. Ett dunkförsök, ensam mot korgen så fick han en spark över vaden, rotationen blev hög och den utåt sett enkla dunken misslyckades.

Ett fall från sådär tre meter, kan förstöra en säsong.

Nu slapp Dolphins det.

Artikelbild

– Det känns bra. Han som sparkade mig bad lite om ursäkt efteråt, det var oavsiktligt men domarna måste blåsa. Jag blev jätterädd och kom flygande helt utan kontroll, jag åkte med huvudet före. Det är livsfarligt.

Istället kunde Kjellbom berätta om hur de fällde Södertälje.

Mästarna.

– Hade de slagit oss idag hade de haft seriesegern som i en liten ask. Som det blev nu är det jättesvårt för dem att ta ens tredjeplatsen. För att komma förbi oss krävs det att vi torskar våra två sista matcher och de måste vinna alla. Det här var inte bra för dem, sa Jocke.

Det var i mitten av andra perioden som Dolphins fick grepp om laget som vunnit slutspelen de fyra senaste säsongerna.

Spelet var inte fläckfritt av Dolphins, men effektiviteten under den egna korgen var klart bättre än hemmalagets. Vassa verktyg som Toni Bizaca, Delvon Johnson och Nicholas Spires startade piggt för hemmalaget men försvann under långa perioder.

De blev mer neutraliserade i tredje.

– Nyckeln var att få dem ur balans i vissa spel som de använder. Tvinga dem att göra saker de inte är vana vid. Vi hade bra aggressivitet. Från andra perioden och framåt, var vår defensiv fruktansvärt bra, sa coach Adnan Chuk.

4,55 in i tredje perioden tog Vedran Bosnic timeout med 20 poängs underläge.

När periodvisslan tjöt för tredje stod det 43–61.

Men knappast någon går säker i Täljehallen.

Precis som i den första perioden av matchen började fouls och tekniska blåsningar att trilla in.

Med sju minuter kvar av matchen drog Dolphins på sig lagfoul, Södertälje sköt treor för att komma ifatt.

Det var rock´n roll-basket.

Hemmalagets Nicholas Spires och Davis Lejasmeiers bjöd på tjusiga men jobbiga alley oop inför de dryga femhundra på hemmaläktarna.

Dolphins kunde kontrollera matchen i slutminuterna, drogs inte in i något utdraget foulspel.

– Jag tycker vi gör det bra tekniskt i tre perioder. Sedan blir det lite slarv när de ska försöka ta sig tillbaka och de får lite domslut med sig. Men vi gör det bra idag, de var aldrig riktigt nära. Vi hade en sån här match tidigare på säsongen men då slarvade vi bort det i fjärde, sa Jocke som kunde glädja sig att laget har mental fördel på Södertälje i grundserien. 3–1, varav den sista segern kom på bortaplan.