Vinterns artiklar på nt.se om IFK Norrköpings damlags plats i skuggan av herrarna har visat sig värdefulla för IFK dam.

– Vi känner verkligen att vi blivit hjälpta av den debatt som varit. Gymfrågan blev det stora, efter det var det många som tyckte och tänkte och det mesta tog fart, säger Jörgen Lindström, klubbchef i IFK dam.

De planerade framtidsmötena mellan dam- och herrstyrelsen kom i gång snabbare än tänkt.

Artikelbild

| Moa Cato i hemmadressen.

– Det har varit ett par möten, och ska bli fler för att försöka nå en överenskommelse om hur det kan bli bättre för tjejerna. Till 2018 är nog rimligt att tro att det kan ha landat i nåt, säger Jörgen.

Fler sponsorer har sökt sig till damföreningen den senaste tiden. Enligt klubbchefen har två huvudpartners blivit fem, och flera mindre företag har också valt att söka samarbete med IFK dam, som totalt har sett närmast en fördubbling av intäkterna från sponsorer.

– Glädjande, och mycket viktigt. Vi måste få hjälp och stöttning. Förhoppningen är att vi ska kunna visa svarta siffror för andra året i rad. Om vi inte har ekonomin med oss går det inte, säger Jörgen.

Hur ett djupare samarbete med IFK herr ska se ut är ännu oklart, men Jörgen Lindström hoppas på en bra lösning.

Artikelbild

| Klubbchefen i IFK dam, Jörgen Lindström.

– Vi måste hitta en väg där för att kunna ta ett kliv till. Jag har ju själv jobbat mycket med Janne Andersson flera år och försöker föra över en del tankar hit, men för att bli det elitlag på damsidan som vi vill vara behöver vi få till ett riktigt bra samarbete med IFK herr, och också få med hela Norrköping, säger Jörgen.

– Jag vill känna att händerna mellan dam- och herrfotbollen knyts samman, det måste ske. Sen exakt hur får vi se. Om exempelvis alla sponsorer på IFK herrsidan skulle slänga in en tusenlapp även på damerna, då är vi hemma. Eller om en 50-lapp extra kan läggas på årskorten för att gå till oss, säger han.

Enligt Jörgen är det inga jättesummor som krävs för att IFK ska bli ett lag att räkna med även på damsidan.

– En halv miljon till om året och vi skulle lösa elitettan på ett par år. Då skulle det gå att få hit ett par etablerade spelare, vilket skulle vara väldigt viktigt för alla våra unga. Se vad "Ante" och Sjölund har betytt för herrlaget, säger Jörgen.

Många lovande spelare finns i truppen, men för att nå elitettan (den näst högsta serien) behöver klubben hjälp på olika sätt – av stöttande företag och privatpersoner. Peking Fanz har exempelvis startat en insamling till damverksamheten, som i dagsläget är uppe i 50 000 kronor. Medlemmar i Peking Fanz, och även alla med årskort till herrlaget, har gratis inträde till IFK dams hemmamatcher. Här är förhoppningen att kunna locka fler åskådare. Redan till lördagens hemmapremiär mot Telge i division 1 södra Svealand.

– Kan det komma 100-200 personer blir det en enorm skillnad för oss. Då blir det drag och häftigare för tjejerna förstås, säger Jörgen.