Thomas Möller

Möllers motorblogg

VIDEO: Se miniatyr V8:an varva upp

Norrköping Stora motorer har alltid lockat mig och andra motorentusiaster. Men frågan är om inte små, det vill säga jätte-små, motorer lockar ännu mer.

I USA, vart annars, finns det många skickliga motorbyggare som bygger extremt små, körbara, V8-motorer. De är fullt körbara och extremt välbyggda.

Kolla in videon här nedan och håll med: Det är inte alltid storleken som är viktigast....

Passa på att vaxa bilen nu

Norrköping Efter vintern är det ofta som det ligger kvar beläggningar av gammal salt på bilarnas karosser. Passa på nu när den första vårvärmen kommer och gör en storrengörning av bilen.

Använd bra avfettningsmedel så att all smuts verkligen förvinner. Efter det är det bara att tvätta bilen grundligt.

Passa sedan på att vaxa bilen. Det tar inte så lång tid, moderna bilvaxer är lätt att applicera och gnugg in. Fördelen med ett göra det så här års är att det inte så varmt nu. Man ska aldrig vaxa bilen i direkt solljus eftersom plåten blir varm.

En vaxad blir är lätt att hålla ren. Nu när pollensäsongen står för dörren är det extra viktigt. Blir bilen full med gult pollen är det bara att spola av med en slang om den är nyvaxad. Bilvaxet gör även att alla insekter i fronten blir betydligt lättare att få bort.

 

Dags för dragracing på Bråvalla igen

Norrköping Snart är det dags för dragaracing på Bråvalla igen. Lördagen 13 maj arrangerar RaceGruppen Norrköping körning på de fina landningsbanorna på forna F13.

Verkligen kul att det finns entusiaster som sliter hårt och gör detta möjligt. Hatten av för er!!!!

Det blir körning med både bilar och motorcyklar under hela dagen och publik kommer mot en mindre avgift att släppas in.

Har ni aldrig var i och sett dragracing live så är detta ett ypperligt tillfälle att se det på nära håll. Kul att se lite lokala fordon göra upp om vem som är snabbast.

Redan nu står det också klart att det blir ytterligare ett tillfälle med dragracing på Bråvalla. Samma upplägg även då, 9 september.

Anarki på cykelbanorna

Norrköping Allt fler verkar ta cykeln till och från arbetet. Norrköping har valt att satsa på att underlätta för cyklisterna genom fina cykelbanor över i stort sett hela staden.

Men man slås ofta över hur illa många fotgängare respekterar cykelbanorna. Ofta är trottoaren delad i mitten med ett vitt streck och sedan tydligt markerad med antingen en cykel eller en fotgängaren. Men det respekteras lite si och så.

Som cyklist får man ständig ta hänsyn till fotgängare som går i cykelbanan. Även om man man plingar lite så är det inte alltid det hjälper då många går med musik i hörlurar.

Vid mitt senaste besök i Stockholm så slogs jag av skillanden. Där går nästan ingen i cykelbanan, där har de flesta lärt sig att respektare cykelbanan. Där kör även många cyklister i ett högt tempo vilket gör att det lätt kan hända rejäla olyckor om man är på fel plats.

Har du tips på hur man ska samsas bättre på cykel- och gångbanorna? Mejla mig på: thomas.moller@nt.se

 

Var ska alla ladda sina elbilar?

Norrköping

Ja, det där med elbil verkar ju vara helt förträffligt. Räckvidderna blir allt bättre och prisbilden ser även den ut att gå rätt väg för konsumenten. Perfekt att kunna köra miljövänligt och billigt på samma gång.

Men den stora frågan är var alla dessa elbilar ska laddas i framtiden. En stor del av befolkning bor i lägenheter inne i stan utan garage. I nuläget finns det i stort sett ingenstans de kan ladda bilarna. Hur ska man lösa det?

Sätta upp laddstolpar med någon form av inlogg för eldebiteringen utmed alla gator i innerstaden? Kanske. Men vem ska då betala för dessa?

Jag är övertygad om att elbilen är framtidens fordon för den stora massan. Men politiker har en stor uppgift framför sig hur de ska lösa laddproblemet för den stora massan.

NT:s motorreporter Thomas Möller är sjukt intresserad av motorer.

Här skrivs om allt som rör sig eller bara låter.
Thomas kör en Kawasaki ZX-10R på lediga stunder.