David Bergström är IFK Norrköpings nytillsatte koncernchefen som tar emot på "ÖP", eller Östgötaporten, med artighet, fast handslag och ödmjukhet. Han fick den posten när den allsvenska klubben organiserade om och samtidigt strök klubbdirektörsrollen.
En stol knappt någon suttit särskilt länge på.
– Förr när IFK bara var en förening, fungerade det säkert. Nu har vi insett att vi måste ha den här strukturen. Framtiden får utvisa om det här är mer varaktigt. Skillnaden nu är att Patrik Selin i högsta grad är med. Men vi har insett att sköta allting med fastigheten, bolagen, föreningen, möte med sponsorer, partners och media blir för komplext för en person. Vi ska se det positivt att vi har en sådan stark förening att vi har de andra benen att stå på när vi gör en sådan omorganisation, säger David Bergström.
Koncernchefen vill helst inte prata om sig själv. Han berättar om lagspelet och den nya modellen som ska ge bättre fokus för de nya utmaningar klubben står inför. Men små detaljer ger följande mönster om styrelseledamoten David Bergström som kom till IFK 2010 när krisen var som störst och som nu ska föra klubben in i en ny ekonomisk värld.
Han har en gedigen bakgrund.
Entreprenör sedan han var 20 år, började som ostgrossist. Läst till civilekonom på Handels i Göteborg. Delägare i Harrys pubar AB:s och sitter i styrelsen. Startade ett importföretag 2011 i trädgårdsmöbelbranschen som gått från noll till 70–80 miljoner i omsättning. Det lämnar han nu för att ta hand om IFK Norrköpings tre företeg och föreningen.
En koncern som ska omsätta 100 miljoner.
– Min roll är mer internt, att renodla våra roller så att vi kan fokusera på vad vi ska göra, berättar Bergström.
En annan av hans största uppgifter är det framtida byggprojektet på södra planen och att bygga ihop södra läktaren på Östgötaporten. Men också att fastigheterna ska generera inkomster i en sportsligt oförutsägbar värld.
– Vi har fantastiska spelare som vi tyvärr blir av med, men som gör att vi får fina inkomster. Skulle vi ta bort de extraordinära intäkterna och se vad det kostar att driva ungdomsfotbollen med alla tränare och spelare så blir det ett minusresultat. Det behöver vi parera upp med intäkter från våra bolag. Målet är att driftsresultatet utan extraordinära intäkter ska bli ett nollresultat. Där är vi ungefär halvvägs idag, berättar David Bergström som kommer från Falkenberg.
Han var back i den lilla elitklubben upp till juniortiden.
– Jag hade lite duster med Niclas Alexandersson som spelade i Vessigebro och spelade i Falkenberg med Pär Zetterberg. Men han spelade i A-laget också då. Sedan blev det andra intressen, studier, jobb och sådana saker för mig, säger Bergström.
Det har inte gått så illa.