I fem dagar har engelsmannen James Willis och kompanjonen Giles Fouracre arbetat på terrängbanan vid Varby Gård mellan Söderköping och Norrköping.

Det är inga nybörjare gården har lockat till sig. James pappa Alan startade företaget Willis Bros för 30 år sedan. De bygger såväl banor som hinder till de största tävlingarna runt om i världen.

James skämtar om att han mer eller mindre tvingades in i branschen på grund av sin pappa.

Artikelbild

- Jag har gjort det här sedan jag var en liten kille. "Nej, du ska inte till skolan i dag. Vi har hinder att bygga", brukade pappa säga ibland, säger 38-årige James och skrattar.

Japan, Australien, USA, Frankrike, Belgien och Spanien. Yrket tar banbyggarna runt om i världen förutom de 25-tal tävlingarna som fixar banorna till hemma i England.

- Det är ett härligt jobb. Man får vara ute mycket och jobba fysiskt samtidigt som man får se många spännande platser, säger James.

Han har byggt banan till tre OS, Barcelona, Atlanta och Sidney men inte till hemma-OS i London.

- Nej, ett annat företag fick det jobbet, säger James.

Det absolut viktigaste att tänka på när man ska bygga en så bra bana som möjligt är hästarnas säkerhet. Den får aldrig kompromissas. Hindrena får max vara 120 centimeter höga. De högsta på Varby Gård är 90 centimeter.

- Vissa hinder kanske ser farliga ut för ett otränat öga men de får aldrig vara det. Sedan är det viktigt att de anpassas efter banans terräng och placeras på ett sätt så att inte ekipagen får upp en för hög fart innan de ska hoppa över dem.

Ett hinder kan byggas i vilken färg som helst. Huvudsaken är att kontrasten mot bakgrunden är tydlig för hästen.

Under de fem dagarna i Sverige kommer företaget att bygga runt 20 hinder.

- Vi använder allt möjligt som vi kan hitta i omgivningen, berättar James.

Till exempel fungerar ett nedsågat, stort träd som en gång stod vid Waldorfskolan i Söderköping utmärkt.

Wanja Landh som driver gården menar att det betyder oerhört mycket att ha James Willis på plats.

- Han ger verkligen ny inspiration och ser till att vi får ihop helheten på banan, säger hon.

I dagsläget har hon mellan 15 och 20 ryttare på gården regelbundet. Målet är att få ihop till en terränggrupp på 20 ryttare som rider där en gång i veckan.

Nu har hon en nybyggd bana att locka med.

Tack vare James Willis och Giles Fouracre.