Seger hade de knappast vågat hoppas på, men Östgötacupens åttondelsfinal mot allsvenska IFK Norrköping gav ändå en hel del positivt att ta med sig för spelarna i 90-årsjubilerande Åby IF.

- Kul att IFK kunde ställa upp med sitt bästa lag. Vi stod upp bra, särskilt i andra halvleken, sa mittfältaren Petter Karlsson några minuter efter slutsignalen på Åby Idrottsplats.

Trots 5-8 på resultattavlan i ena hörnet fanns det inga besvikna hemmaspelare. Tvärtom.

Artikelbild

- Det har aldrig känts så här bra efter en förlust. En väldigt kul match att spela, sa Petter efter att ha växlat några ord med bekanta på läktaren.

Han var nöjd med det mesta den här cupeftermiddagen.

- Vi satte alla våra fem bonusstraffar. Det var en målsättning vi hade. Den andra var att inte släppa in tvåsiffrigt antal mål. Det klarade vi också, sa han.

Petter satte själv en av de fem straffarna, hur säkert som helst - precis som Robbin Mattsson och Philip Forsström som sköt två straffar var. Det märktes att de hade tränat en hel del på straffar.

Artikelbild

Philip vågade sig till och med på en kylig chip rakt i målet, som helt grundlurade IFK-målvakten David Mitov Nilsson.

- Jag testade den två gånger på träningen i torsdags. Den satt då och det var värt ett försök nu också. Jag känner ju David så det var lite extra kul att den gick in, sa Philip och skrattade.

Artikelbild

Philip både spelade och tränade en del ihop med just David så sent som 2010 när båda tillhörde IFK:s U 19-lag.

Sen dess har Philip tagit vägen via Smedby till Åby. Han hoppas förstås få chansen i en högre serie så småningom, men vet att det är ett rejält steg att ta.

Artikelbild

- Det såg vi ju inte minst nu, men inget är omöjligt. Vi får se var det tar vägen, sa Philip som utsågs till bäste hemmaspelare.

Mittbacken hade en hel del att bestyra.

En viss skillnad mot de vanliga seriematcherna i division IV. Minst sagt.

- De tar ju helt andra löpningar än motståndarna i fyran, men vi fixade det ganska bra ändå, sa Philip.

Det höll lagkaptenen Petter Karlsson med om.

- IFK:s spelare är ju elitidrottare. Det här är deras jobb medan vi är glada amatörer. De har en helt annan bollskicklighet och tempo och en så mycket lägre felprocent på allt de gör, sa Petter.

En skillnad som gjorde att Åbys cupäventyr tog slut.