Första målet i VM för backstjärnan Erik Karlsson.

Ottawabacken slog till med ett powerplaymål när Tre Kronor tog fjärde raka segern, 5-2 (1-1, 2-1, 2-0) över Tyskland.

Den 21-åriga backklippan var ett av förbundskaptenen Pär Mårts stora drömnamn till hemma-VM.

Artikelbild

Med sin magiska säsong i NHL och seger i backarnas poängliga på 19 mål och 78 poäng kunde han bidra med massor, exempelvis i numerära överlägen.

Efter tre matcher i VM stod Karlsson på en passningspoäng och Mårts pratade om att smålänningen behövde komma till skott oftare.

Mot Tyskland kom första VM-målet. Dessutom i powerplay.

Franzén skymde

Efter 8.14 av andra perioden direktsköt han från blålinjen och tyske målvakten Dennis Endras var chanslös då Johan Franzén skymde sikten.

Målet innebar 3-1 och var det andra svenska målet inom loppet av 1.36. Då hade Viktor Stålberg precis innan bombat in sitt tredje mål i VM-turneringen efter en elegant framspelning från backen Nicklas Hjalmarsson.

Efter de tre inledande matcher där det sprudlat och sprakat om Tre Kronor fick publiken i ett utsålt Globen - 11 500 var den bästa publiksiffran i Stockholm hittills - se en svensk insats som var lite mer återhållsam.

Åtminstone till en början.

Trots en drömstart. Det tog bara 77 sekunder så stod det 1-0 sedan Marcus Krüger hållit sig framme på en retur.

Slarvigt spel

Tyskarna kvitterade dock genom Philip Gogulla efter slarvigt svenskt spel i sista sekunden av den första perioden.

Och hängde sig kvar i matchen med en 3-2-reducering efter 16.58 av andra perioden efter ett snyggt anfall där Patrick Reimer pricksköt mellan benskydden på Viktor Fasth.

Men när Johan Larsson serverade Niklas Persson fram till 4-2 i inledningen av den tredje perioden var matchen vunnen. Johan Franzén ökade på till 5-2 efter 8.32.

Tre Kronor har inte börjat en VM-turnering med fyra raka segrar sedan 2007 i Moskva. I nästa match på fredag kväll kommer dock ett riktigt tufft test då Jevgenij Malkin och Ryssland väntar.

Andrakedjan med Marcus Krüger, Viktor Stålberg och Gabriel Landeskog svarade för två mål och speciellt för Landeskog var Tysklandsmatchen ett steg i rätt riktning. Han visade upp både fart och kreativitet efter en trög start på turneringen.

Efter skadan på Joel Lundqvist har Tre Kronor bara elva forwards anmälda till turneringen. I matchen mot Tyskland valde förbundskapten Pär Mårts att skicka upp Staffan Kronwall i banan.

Ett oväntat val, inte minst för Kronwall själv.

Den 29-årige backen har aldrig spelat forward, inte ens under pojklagstiden.