Vildsvinen närmar sig stan

Som en nyplöjd åker ser gräsmattan nedanför ekbacken ut, hos Brita Hermelin och Georg Lann i Bleckstad. Men det är inte de som bearbetat marken, det är vildsvin.

Vildsvin härjar hos Brita Hermelin och Georg Lann i Bleckstad. Som en nyplöjd åker ser det ut efter vildsvinens framfart.

Vildsvin härjar hos Brita Hermelin och Georg Lann i Bleckstad. Som en nyplöjd åker ser det ut efter vildsvinens framfart.

Foto: Bennich Anna

Söderköping2009-04-03 00:18
- De var här förra veckan när sista snön kommit. Då bökade de upp nästan hundra kvadratmeter, berättar Brita Hermelin. För två dagar sedan var de här igen men då gjorde de inte lika stor skada.Tillsammans med Georg Lann visar hon var vildsvinen dragit fram på sina besök. Att de skulle vara skygga djur kan man knappast tro med tanke på hur nära huset de letat efter föda som bland annat utgörs av ekollon och rötter.- Det är ganska jobbigt, tycker Brita Hermelin.De första före jul
Det var före jul som de första vildsvinen anlände till Bleckstad Östergård. Då bökade de bland ekarna och lyckades flytta ett par stora ekstubbar.- De var här två gånger före årsskiftet, säger Georg Lann. Sedan var de försvunna ända fram till förra veckan.Vildsvinen kommer successivt närmare och närmare Söderköping. Bleckstad Östergård ligger bara cirka tre kilometer från huvudorten. Och att de ökat bekräftar Gösta Windolf på Björsäters gård som är ordförande i Söderköpings älgskötselområde. Även han har drabbats av vildsvinens framfart under de senaste åren.Gillar mossmarken
- Den första bökningen såg vi för två år sedan och därefter har det ökat successivt, säger han. Vi har en stor mossmark som de tycker om att böka i.För att hålla koll på hur många vildsvin det rör sig om har han satt upp en åtelkamera och lagt ut lite majs och potatis som vildsvinen gillar.- Det rör sig om tre-fyra flockar med upp till tio djur i varje. I vinter har vi minskat en av flockarna något genom att skjuta fyra djur.Över stora områden
Gösta Windolf berättar att vildsvinen undviker ett område där något djur i flocken skjutits under en period.- De lär sig att det är ett farligt område. Men efter ett tag kommer de tillbaka.Vildsvinen rör sig över stora områden och enligt Gösta Windolf har flockarna även varit Hällerstad i Östra Rydstrakten och vid Kulla i Skönberga.- De trivs också bra i Vispolen som är en igenväxt sjö. Och ekbackarna vid Lunds by har de bökat upp fullständigt.Det är inte bara i trädgårdar och skogsområden som vildsvinen gillar att böka. Många lantbrukare har stora problem med de bökande djuren.- För att kunna göra något åt dem krävs samverkan mellan olika jaktlag eftersom djuren rör sig över så stora områden. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, beslutade vid förra årets förbundsstämma att medverka till en samordning mellan myndigheter, jägare och markägare för att få en långsiktigt uthållig vildsvinsstam och minska de omfattande skadorna i skog och mark.- Jägare och markägare har inte alltid samma intresse, säger Gösta Windolf, som är båda delarna. Lantbrukarna vill ha bort alla djur medan jägarna tycker att det är intressant med något nytt jaktbart. Men nu har förståelsen ökat för att vildsvinsstammen måste hållas tillbaka.
Fakta Vildsvin
De första vildsvinsfynden i Sverige är daterade cirka 4 000 år före Kristus. På 1700-talet utrotades de och dagens vildsvin härstammar från vildsvin som rymt ur hägn. I dag finns cirka 80 000 vildsvin i Sverige, ett antal som snabbt ökar.Vildsvinet är allätare men lever främst av vegetabilier. Galtarna lever ensamma när de blivit könsmogna medan suggorna bildar flockar som består av en sugga, hennes systrar, barn och barnbarn. Suggorna föder en till två kullar per år, vanligen grisar de i februari-maj. Yngre suggor får 2-3 kultingar varje gång medan äldre kan få 5-6.Vildsvin får jagas 16 april-15 februari. Suggor med småkultingar är alltid fredade medan årsungar får jagas hela året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om