-De katter som överlevde sjukdomen hade svårt att tillgodogöra sig näring, säger Söderköpings miljö- och hälsoskyddschef Gunnar Fredriksson till NT.
Och nu avlivas de återstående katterna.
-Kommunens skytt har påbörjat arbetet. Katterna var väldigt sjuka och nedsatta, säger Gunnar Fredriksson och kallar avlivandet för en välgärning.
Avlivas med skott
På fredagen rapporterade han att 20 katter avlivats, och nästa vecka ska resterande katter gå samma öde till mötes.
-Det är inte tillåtet att skjuta katter med hagelgevär. De avlivas med grytpistol i en cell, de måste avlivas med ett skott, förklarar Fredriksson.
Magnus Stenbock avled 2 maj. Hans högsta önskan var att någon organisation skulle förbarma sig över hans vilda katter. Han tog hand om några sommarboendes katter på 1970-talet, och katterna blev allt fler.
Hans filosofi var att värna om allt levande. När han avled fanns ett 30-tal katter på Herrborum. Tjänstefolket gav dem mat varje dag.
Strax efter Magnus Stenbocks frånfälle förekom uppgifter om att något katthem skulle ta sig an djuren, men arvtagaren Jarl Stenbock i Helsingfors - barnbarn till grevens farbror - bestämde istället, på rekommendation av distriktsveterinär Thorild Hallgren, att låta avliva katterna som var svårt medtagna och undernärda.
Angripna av parasiter
Thorild Hallgren, Gunnar Fredriksson och djurskyddsinspektör Monika Roman gjorde i början av veckan en besiktning på Herrborum, och konstaterade att katterna var i dåligt skick.
I det veterinärutlåtande som Thorild Hallgren upprättade i tisdags, i vilket han rekommenderade avlivning av alla katter för att de inte skulle plågas mer, står det bland annat:
"Katterna som alla befinner sig utomhus satt och väntade på att bli utfodrade när vi kom till gården. De flesta satt och bet i pälsen eller kliade sig med bakbenen. De var tydligt påverkade av troligen någon form av hudparasiter, exempelvis löss eller loppor".
Magnus Stenbock jordfästs den 1 juni.