Vi träffar Isak några dagar tidigare på Fridaskolan i Norrköping, en särskola knuten till Rudolf Steinerskolan där Isak går i årskurs tio. Pappa Göran är med, liksom läraren Malin Eriksson.
Isak har Downs syndrom och en cp-skada, en kombination som gör det svårt för honom att kommunicera via talet, i stället använder han framför allt teckenspråk och gester.
Malin är den som kan teckenspråket bäst och tecknar varje ord hon säger vid vårt samtal. Pappa Göran och mamma Katarina har också de fått lära sig att prata med tecken.
- Han är väldigt uthållig med oss om vi inte fattar, och ger sig inte. Han kan leta upp en bok eller tidning och peka tills vi förstår vad han menar, säger Göran.
Bilder i undervisningen
I undervisningen på Fridaskolan används mycket bilder eftersom Isak har svårt att skriva. Just nu håller man på med Sverige och alla landskap. Isak visar några av bilderna han har ritat i sin arbetsbok.
I arbetet med bilder är också datorn ett viktigt redskap.
- Datorn är framtiden för Isak, säger lärare Malin och berättar om specialutformade program för funktionshindrade, program som kan användas utan att man behöver kunna läsa och skriva.
Men Isak kan skriva sitt namn. Och stava till taxi. Taxibilar är ett av hans stora intressen.
Och det blir faktiskt en hel del taxiåkande för Isak. En av destinationerna är kortis i Lindö, ett korttidsboende för funktionshindrade barn och ungdomar där Isak vistas en gång i månaden. Taxin hämtar upp Isak på fredagseftermiddagen efter skolans slut och skjutsar till kortis, och kör honom tillbaka till skolan igen på måndagmorgonen.
Tycker om musik
- Vad brukar ni göra på kortis? frågar Malin.
Isak tecknar: Gå på promenad, göra utflykter, få god mat, sova och åka till Djurparken till exempel. Ibland besöker de också biblioteket. Mest lånar Isak skivor - han tycker mycket om musik och har egna trummor hemma. Talböcker lånar han också gärna.
- Isak är en fantastisk lyssnare, säger Göran. Han kan sitta på sitt rum och höra en hel talbok och vara totalt koncentrerad hela tiden.
När Isak är på sitt rum har han nytta av att kunna klockan lite grand. Säger mamma eller pappa att han ska komma ner klockan sex för då är det mat, då gör Isak det. Hel- och halvtimmar har han lärt sig, och nu jobbar han och Malin med kvart i och kvart över också.
- Så här, säger Malin och visar tillsammans med Isak hur man håller höger pekfinger mot vänster handflata, och riktar fingret till vänster då klockan är kvart i och till höger för kvart över.
Andra värdefulla inslag i Isaks vardag är varmbaden på Sandbyhov på tisdagar och ridningen på onsdagar, i samarbete med Ekenryttarna. Nyligen var han på avslutning på en annan rolig aktivitet - torsdagarnas teaterövningar på Kulturkammaren. Isak och flera andra funktionshindrade ungdomar skrev manus till den pjäs som kom att heta Det våras för Astrid Lindgren. Härom veckan gav de två föreställningar på Lilla teatern.
Semester i husbilen
Varje sommar packar familjen husbilen och åker på semester. För två år sedan blev det Venedig, och i år tänker mamma, pappa och Isak åka till Köpenhamn och hälsa på Aurora som fyller 22 år. Hon är ett av Isaks sju syskon, själv är han yngst i skaran. Sedan fortsätter nog resan söderut genom Tyskland.
På frågan hur 18-årsdagen ska firas tecknar Isak att det ska bli fest. Malin är bjuden. Liksom kompisar och släkt. På födelsedagens förmiddag planerar han att följa med mamma och pappa och rösta. Det är val till EU, samma dag som Isak blev myndig och därmed röstberättigad.
När han får frågan vad han sig önskar sig i presentväg visar Isak med all tydlighet att detta är en hemlighet. Hans mun är förseglad.
Pappa Göran har redan bakat bullar till söndagens kalas vid vårt besök, nu återstår bara att baka tårta.
- Två tårtor, tecknar Isak.