– Invandring är inte en av mina käpphästar och jag anser heller inte att jag är rasist. Men jag är orolig över den polarisering som vi ser i Sverige just nu, säger Annelie Sjöberg.
I lördags arrangerades "Folkets demonstraton" på Norrmalmstorg i Stockholm. Enligt tidskriften Expo slöt ett större antal kända högerextremister upp till evenemanget, på plats fanns bland annat representanter från uttalade nazistiska organisationer som det nedlagda Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen.
I samband med manifestationen blev det bråk, tre personer greps. Efter mötet, och fredagens våldsamheter, var Sveriges inrikesminister Anders Ygeman bekymrad och sa till TT att det "Är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft".
– Jag upplever att det var en lugn stämning bland oss som hade fått tillstånd att prata. Men jag blev livrädd för motdemonstranterna, säger Annelie Sjöberg om lördagens händelser.
Varför var du med på manifestationen?
– Jag var där för att uttrycka min oro kring vissa frågor och för regeringens oförmåga att hantera dessa.
Annelie Sjöberg är politiskt aktiv inom Centerpartiet i Söderköping. I det senaste valet till kommunfullmäktige (2014) fanns hon med på valsedlarna och nu har hon uppdrag som ersättare i Servicenämnden. Vid sidan av politikeruppdraget jobbar hon som gymnasielärare vid Nyströmska skolan.
Du såg inga problem i att vara på mötet med tanke på dina politiska uppdrag och ditt läraryrke?
– När det gäller min politiska roll så känns det som om man överdriver den. Jag sitter i en nämnd på en liten ort. Dessutom så var jag tydlig med att det har var mina privata åsikter. Jag talade inte som centerpartist.
– På skolan kanske rektorn tycker att jag är besvärlig som säger vad jag tycker. Jag kanske är naiv, men jag tycker att vi måste få tala om det här.
Sjöberg har tidigare blivit kallad både nazist och könsförrädare för sina åsikter i feministfrågan.
– Om man ska våga tala öppet i frågan och kritisera feminismen, så är det är det tyvärr tabu i många kretsar, säger Sjöberg.
Karin Jonsson, Centerpartiet distriktsordförande i Östergötland, har synpunkter på att partikollegan befunnit sig vid demonstrationen.
– Om det skulle visa sig att arrangemanget haft extrema åsiktsbakgrunder så är det ohållbart att hon varit där. Men om det varit ett möte där man fått yttra sig fritt utan några inslag av rasism, så ser jag inga problem med att hon talat som privatperson, säger Jonsson.
Hon berättar samtidigt att det är känsligt då man som medlem i ett politiskt parti förknippas med de värderingar som partiet står för.