Hannes Carlsson, tjänsteman vid sektor samhällsbyggnad och kultur, förklarar att Valdemarsviks kommun för tre år sedan byggde en liknande utsiktsplats på Majeldsberget som idag har blivit riktigt populär och omskriven med 3 000 besök hittills.

– Nu var det dags att göra något liknande på Flaggberget och den 1 februari stod allt klart. Efter att gatukontorets personal snickrat och skyltar monterats kan man förutom den fina utsikten – man ser ända ut till öppet hav – även ta del av samhällets historia och få svaret på varför det 48 meter höga berget heter som det gör, förklarar han.

Till utsikten på Majeldsberget kan man ta sig med rullator och rullstol, men det går inte till Flaggberget. Stigen dit är alltför marig och svårforcerad för den typen av hjälpmedel.

Artikelbild

| Fakta. Informationen varvar lokalhistoria med uppgifter om Flaggberget.

– Besökarna tar sig till Flaggberget via Kummelvägen som börjar vid Storgatan mitt emot Oxtorget – alltså parkeringen vid Folkets Hus – och sedan Ringvägen. Det är ganska brant, men allmänheten kan i nödfall ta bilen upp och sedan vandra 150 meter på en stig. Går man från Oxtorget blir vandringen cirka 350 meter, upplyser Hannes Carlsson.