I Sjöhuset har det bullats upp med fika och runt bordet sitter lokala centerkvinnor, de som jobbar med integration i olika former och nya svenskar från bland annat Syrien, Etiopien och Ukraina. Innan kvällens årsmöte ska Sofia Jarl få ta del av hur kommunen jobbar med integration.

– Det var ett önskemål från mig. Det finns främlingsfientliga krafter som växer sig starka nu och då måste de goda krafterna mobilisera sig.

Varför ska man som kvinna rösta på Centerpartiet?
Artikelbild

Ukrainsk häst. Sofia Jarl som kommer från Dalarna trodde att det var en kurbitsmålad dalahäst, men det visar sig vara målat i den ukrainska traditionen petrykivka.

– Alla har sina anledningar, men jag gör det för att jag är en grön liberal feminist. Jag vill att kvinnor ska ha samma möjligheter och friheter som män. Det handlar också mycket om trygghetsfrågor. Vi står upp för öppenhet och för de som har det svårt och har tvingats på flykt. Vi måste ha en integrationspolitik som gör det lätt för människor att komma in i det svenska samhället.

Efter moderaternas utspel om att börja föra politiska samtal med Sverigedemokraterna har relationerna inom Alliansen varit frostiga. Centerpartiet säger bestämt nej till något som helst samröre med SD.

Hur ska ni kunna komma överens i den frågan?

– Vi är ju ett parti som står långt från alla i den frågan. Både S och M har ju svängt hårt under mandatperioden. Jag är stolt över att tillhöra ett parti som inte kompromissar om värderingar. Vi siktar på en alliansregering med ett starkt Centerparti, säger Sofia Jarl.

Hur ska man som väljare tänka om man inte vill lägga sin röst på någon som kan tänkas samarbeta med SD?

– Då är Centern det bästa alternativet.

Hon säger att man i en Alliansregering får vara beredd att kompromissa om mycket, men att de inte tänker göra det i den frågan.

– För oss är det ett villkor för att sitta i regeringen.

Enligt den senaste Sifo-mätningen som presenterades i Svenska Dagbladet i förra veckan har Centerpartiet just nu det högsta väljarstödet sen sommaren 1990, med 11,6 procent.

Vad beror det på?

– Jag tror det beror på just migrationsfrågan. Att vi markerar så tydligt och står upp för asylrätten. Människor ska kunna invandra hit och bygga sig ett eget liv.