Unika Tantjouren hjälper våldsutsatta äldre

De biter ihop och lider ofta i tysthet. Äldre kvinnor som lever med våld i nära relationer. Men nu finns Tantjouren i Norrköping, den första stödverksamheten av sitt slag i Sverige.

Ideella krafter. Gunnel Rasmusson och Margareth Sjöö Holmek är glada för att Tantjouren äntligen kommit i gång.

Ideella krafter. Gunnel Rasmusson och Margareth Sjöö Holmek är glada för att Tantjouren äntligen kommit i gång.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2015-01-22 05:30

Det är tisdag eftermiddag och Margareth Sjöö Holmek sitter på Café Vetekornet mitt i centrala Norrköping tillsammans med Gunnel Rasmusson. De är mitt uppe i att fullgöra dagens ideella uppdrag som stödpersoner i den nystartade Tantjouren, en verksamhet som ligger under Kvinnojouren.

Den kom till när de förstod att behovet var stort bland äldre kvinnor, 65 plus, att få hjälp när de utsätts för våld i nära relationer. Någon liknande verksamhet finns inte tidigare i Sverige.

– Siffror visar att det bara är en procent av alla kvinnor över 65 år som söker hjälp i sådana här lägen, men självklart är det betydligt fler som är drabbade, säger Gunnel Rasmusson.

Att inte fler öppet vågar söka hjälp har sin naturliga förklaring, menar Margareth Sjöö Holmek.

– Den här generationen, ja de som kanske är upp emot 70-80 år, har lärt sig att bita ihop när de utsätts, och de känner inte sällan skuld och skam för att det händer något sånt här inom familjen. De vet oftast inte heller sina rättigheter, utvecklar hon.

Hon menar också att det oftast inte heller uppmärksammas på vårdcentralerna om en äldre kvinna kommer med blåmärken eller frakturer.

– Gäller det barn är man noga med att fråga, men inte när det gäller äldre. Det är inte heller säkert att hemtjänstpersonal larmar när de misstänker att en äldre kvinna utsatts för våld. De vill inte lägga sig i och har heller ingen anmälningsplikt, säger hon.

Båda påpekar också att våldet mot äldre kvinnor ter sig annorlunda än mot yngre. Det är inte ovanligt att äldre får ta emot knuffar eller slag från sina barn, inte heller att barnen utsätter dem för psykiskt våld.

– Vi läser också ibland om sexuellt våld mot kvinnor på boenden, säger Gunnel Rasmusson.

För att hjälpa den här gruppen i samhället står således Tantjouren till förfogande från och med nu. Med ett tysthetslöfte. Det som sägs stannar och förs inte heller vidare till några myndigheter. Tanken är nu att sprida information om verksamheten för att nå ut till alla som är i behov av hjälp.

– Vi har telefonjour, vi erbjuder stödsamtal och vi kan följa med och stödja vid olika myndighetskontakter och vid läkarbesök. Vi har redan märkts att vi behövs, fler än vi kunnat ana har redan sökt vår hjälp, säger Margareth Sjöö Holmek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om