Schack på schemat – ett smart drag?

På fredagen var Nyströmska gymnasiet fullt av matematiklärare när minimattebiennalen arrangerades för första gången. Många av dem provade på att spela schack.

Matematikutvecklare. Marie Bergholm har hållit i trådarna till minimattebiennalen.

Matematikutvecklare. Marie Bergholm har hållit i trådarna till minimattebiennalen.

Foto: Johan Ekfeldt

Söderköping2016-08-13 06:00

I ett av klassrummen berättade Svenska schackförbundets instruktör Jesper Hall om fördelarna med att införa schack i skolan. Och lärarna fick testa att spela med varandra.

Eftersom schackkunskaperna varierar även bland lärare fick alla börja med att enbart spela med bönderna och den som först tog en bonde över till andra sidan hade vunnit.

– De senaste åren har schack vuxit fram som ett pedagogiskt verktyg och man har sett positiva effekter på barnen, inte bara intellektuellt utan också socialt, berättade Jesper Hall för NT.

Han var en av många som höll i workshops på Nyströmska skolan på fredagen då den första minimattebiennalen ordnades. Omkring 90 lärare från samtliga skolans stadier i Söderköping var där, med den gemensamma nämnaren att de alla undervisar i matematik. 36 olika föreläsningar och workshops kunde man välja att gå på.

Jesper Hall som själv tävlat i schack på elitnivå vill tona ned tävlingsmomentet när barn ska spela.

– Jag förordar en 3-2-1-modell där vinnaren får tre poäng, vid oavgjort får båda två, och den som förlorar får en poäng. På så sätt bidrar alla till poängresultatet. Och schack är inte bara för de duktiga, framför allt är det de svaga eleverna som vinner på schack i undervisningen, de som kanske låser sig när det blir vanlig lektion.

Ska man ha schack på schemat?

– Det är upp till skolan att bestämma om det ska införas på lektionerna. Man kan ha det i fritidsverksamheten och som elevens val, sa Jesper Hall.

Andra workshops på minimattebiennalen var bland annat: "Sannolikhet i flaska"– jobba med sannolikhet med flirtkulor i olika färger och ogenomskinliga flaskor. "Nollans vilda fest" – introduktion av negativa tal genom ett rollspel där eleverna deltar som skådespelare eller publik. "Tänk till tusen" – träna huvudräkning på lekfullt sätt, och "Rädda ekvationerna" – om att få eleverna intresserade av x, y och z.

Kommunen har under flera år satsat på att utveckla matematikundervisningen i skolorna. I januari i år reste 17 lärare från Söderköping till matematikbiennalen i Karlstad, en mötesplats för lärare, forskare och andra på matematikundervisningens område.

I Söderköping föddes sedan tanken att ordna en lokal motsvarighet för att sprida inspiration och idéer vidare till kolleger som inte hade möjlighet att vara med på den stora biennalen. Kommunens matematikutvecklare Marie Bergholm har planerat det som blev fredagens minimattebiennal, med workshops som till stor del leddes av lärarna som var med i Karlstad i januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om