Läs mer: Flyktingar sätter press på sjukvården.
– Socialförvaltningar och utbildningsväsende har det ganska kämpigt just nu, säger Andreas Lundberg, handläggare på länsstyrelsen i Östergötland.
Om flyktingkatastrofen blir långdragen eller om antalet flyktingar skulle fördubblas blir situationen rent kritisk på flera håll i länet, visar dokument som Corren tagit del av. För vissa är krisen redan ett faktum:
”Vi ser inte någon som helst möjlighet att ta emot ytterligare asylsökande” klargör Valdemarsviks kommun.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har begärt lägesrapport från landets kommuner om hur flyktingkatastrofen påverkar dem och deras invånare.
Alla Östergötlands 13 kommuner uppger att socialförvaltning, skola, förskola och SFI-undervisning är hårt pressade.
Tjänstemännen vittnar om lokalbrist, lärarbrist och risk att elever inte får rätt utbildning. ”Skolor har svårt att upprätthålla en fullgod undervisning” rapporterar Ydre.
Linköping och Norrköping berättar om belastade skolväsenden och socialförvaltningar där personal inte hinner utreda så fort som lagen kräver. I de mindre kommunerna är läget ännu kärvare.
Valdemarsvik, som tagit emot ett stort antal flyktingar och asylsökande i förhållande till sin storlek, understryker att man i grunden är positiv till mottagande men markerar att situationen blivit ohållbar:
”Vi förväntar oss att vi på regional nivå kan uppnå en jämnare fördelning av mottagandet utifrån kommunernas storlek” skriver företrädarna för kommunen.
De berättar att ”arbetsbelastningen ökat dramatiskt” i alla involverade verksamheter och tar också upp svårigheten att stötta nyanlända till egen försörjning på arbetsmarknaden; den så kallade etableringsfasen är för kort för att göra nysvenskarna redo för arbetsmarknaden och de måste få ekonomiskt bistånd (socialbidrag).
Ydre tar upp samma problem och skriver: ”Arbetsintegrationen är i det närmaste obefintlig och kostnaderna för försörjningsstöd ökar”.
Bristen på integration blir också ett problem för unga i skolan, rapporterar Söderköping: ”Antalet nyanlända på skolan växer men det gör inte antalet svenska ungdomar”.
Flera kommuner belyser problemet med snäva budgetar som inte räcker till, exempelvis för undervisning. Söderköping skriver: ”Om kostnaderna för asylsökande inte täcks med statsbidrag går det ut över annan utbildning som vi ska anordna.”
Finns det risk att samhällsfunktioner kollapsar i Östergötland om flyktingströmmen inte mattas av? Det vill Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap veta och frågar vilken uthållighet kommunerna har i två scenarier: Om nuvarande flyktingström fortsätter det närmsta året, eller om antalet flyktingar fördubblas.
Linköpings kommun svarar att situationen i det senare läget ”är mycket svårbedömd.” Mjölby svarar att lokalbrist i skolan blir kritisk. Finspång säger att socialförvaltningen hamnar i ett kritiskt läge. Motala nämner att bostadsbristen blir kritisk. Kinda svarar: ”Inte hanterbart om antalet flyktingar och migranter fördubblas”. Vadstena säger: ”Ej hög uthållighet över tid.”
Boxholm spår hård belastning på äldreomsorgen. Åtvidaberg svarar att skolklasser skulle behöva omorganiseras och att ekonomin skulle krisa ”…då kommunen har mycket begränsade resurser i form av personal och ekonomi”. Söderköping bedömer att socialförvaltningen klarar 2-3 månader med nuvarande bemanning.
Ydre skräder inte orden: ”Idag hanterar vi konsekvenser med sjukskrivningar och överbelastningar hos ett flertal anställda inom kommunen som arbetar med att hantera olika delar av flyktingmottagningen. Att beskriva uthålligheten låter sig inte göras, då en gräns redan är nådd” skriver tjänstemännen där.
Situationen i Östergötland är trots allt lugnare än i mottagningsorter som Malmö, Trelleborg, Göteborg och Stockholm, enligt länsstyrelsen som ska stötta kommunerna. Men antalet flyktingar bedöms öka och de måste då fördelas över landet.
Just nu bistår länsstyrelsen de östgötska kommunerna med att inventera vilka lokaler som kan bli tillfälliga boenden för krigets flyende.
– Om Migrationsverkets ordinarie upphandlade lokaler inte räcker, om man riskerar få människor som bor på centralstationer om man ska vara krass, då behöver det här vara utrett, säger handläggare Andreas Lundberg.