Videon är inte längre tillgänglig
Den senaste tidens upprustning i Ryssland och ökad militär aktivitet över Östersjön har satt Sveriges militära situation i ett nytt läge. Från att de senaste tio åren främst ha övat för insatser internationellt har Försvarsmakten nu lagt om fokus till att öva för att försvara Sveriges territorium. Just nu pågår Arméövning 2015, där scenariot består i att en fiende landsatt trupper som ska bekämpas. Över 4 000 försvarsanställda från 23 förband deltar i övningen.
– Vi ska kunna slå en motståndare om han kommer på svenskt territorium. Vi har mer gått över till ett nationellt fokus än vi har haft förut, säger överstelöjtnant Olof Johansson, biträdande övningsledare.
Vi befinner oss på Kvarns övningsfält och Försvarsmakten har bjudit in media för att berätta om övningen som räknas som en av de största på flera år. Men att det är Ryssland som står som exempel för invasionen vill Olof Johansson inte säga.
– Vi har ett fiktivt scenario med ett land, som heter Grannland, som har kommit till Sverige. Sedan har vi inte lagt något krut på att diskutera var de har kommit ifrån eller hur de har kommit hit. Utan de finns här för att soldaterna ska ha en motståndare som de kan slåss mot på båda sidor Vättern.
I en karavan blir vi utkörda till en plats på övningsfältet där bataljonschefen Björn Andersson har upprättat en ledningsplats. Härifrån leder han genomförandet av en attack med tre kompanier ute i terrängen.
Han har varit med under övergången från insats- till invasionsförsvar.
– Jag tror att det kommer ta tid innan alla delar sätter sig. I och med att Sverige var unika med vilket tempo man genomförde förändringarna. Om man tittar internationellt var vi väldigt snabba med att göra ganska dramatiska förändringar. Det kommer ta lite tid innan vi hittar formerna.
Andersson anser att det behövs mer av den här typen av stora övningar där man tränar på brigadnivå.
– Det är oerhört väsentligt. Framförallt att vi över i den här kontexten med alla funktioner involverade. Det är allt för ofta som vi övar isolerade moment och det är viktigt att få ihop det till en helhet.
Personligen, vad tycker du om den här övergången från ett insatsförsvar till det som är nu?
– Jag tycker att det var rätt beslut. Sedan kan jag personligen tycka att vi skulle ha låtit det införas under lite längre tid än vad som blev fallet. Men jag stödjer den övergången och tror att det var rätt väg att gå, men kanske att det gick lite för fort och att en del saker som borde varit på plats inte hade hunnit utarbetats, säger Björn Andersson.
Övningen pågår fram till den 3 september.