I torsdags presenterade den nytillträdda rödgröna regeringen sin budget och i den ingår ett investeringsstöd till solceller på 100 miljoner per år under de kommande fyra åren. Fastighetsägare får även en skattereduktion med 60 öre per kWh när de har överskott av el.
Målet är att öka andelen solel och i förlängningen att all energi ska bli förnybar.
– Vi ser solel som en viktig del i klimatarbetet och för att skapa jobb, säger Lise Nordin (MP), som är riksdagsledamot och energipolitisk talesperson.
På fredagen besökte Lise Nordin BoTeknik, Hyresbostäders tekniska dotterbolag i Norrköping, som har en solcellsanläggning på taket. Där träffade hon representanter från Vallacom, företaget som har installerat solcellerna, och fastighetsägare.
– Jag ville direkt åka ut och träffa några som jobbar med solceller. Det är en dubblering av solcellsstödet i budgeten och jag vill veta vad drivkraften är hos dem som satsar på solel, säger Lise Nordin.
Miljöpartiet har som mål att 500 000 hushåll ska ha utrustning för att producera egen el år 2020. Det motsvarar utvecklingen i Danmark och Tyskland, som varit mycket snabbare än Sveriges.
– Det finns väldigt många tomma tak, konstaterar hon.
Niklas Sjöholm som är energiprojektledare på Hyresbostäder säger att det är bolagets energimål som är grunden till satsningen.
– Vi tänkte att vi måste prova. Sen är det enkelt – det är en hyfsad investering, jättebra miljömässigt och hyresgästerna är jättepositiva, säger Niklas Sjöholm.
Fastighetsägaren Peter Bodefalk, som äger kommersiella fastigheter i Norrköping, var också med på mötet och han ser både miljövinster och ekonomisk lönsamhet som drivkrafter.
– Det finns ett miljöintresse i bolaget och hos hyresgästerna. Man minskar energiförbrukningen i fastigheten och det lilla påslaget som blir på hyran för att täcka investeringen är absolut försvarbar, säger Peter Bodefalk.
Vallacom har i dag fyra–fem personer som jobbar enbart med solel. Företaget tror att det snabbt ökande intresset gör att de är minst dubbelt så många inom ett år. Men Vallacom ser en fara i att investeringsstödet lockar till sig även oseriösa aktörer.
– Det är en ny marknad som kan dra till sig lycksökare som kan tulla på säkerheten, säger marknadschefen Henrik Ahlin.
Vikten av kvalitet och långsiktighet diskuterades också.
– Risken är annars att vi har en massa skrot på taken om tio år, säger Peter Andersson, som är vd och ägare.
I dag finns det en kö för att få investeringsstödet och de tidigare avsatta pengarna är redan intecknade. Lise Nordin tror att den nya satsningen ska räcka till efterfrågan. Nivån på stödet kan sänkas från dagens 35 procent till 20 procent.