Terrorforskaren: Sverige är naivt

"Det finns en stor naivitet när det gäller bekämpandet av IS idéer i Sverige. Ett sekulärt land underskattar religionens roll", säger terrorforskaren Magnus Norell.

Kritisk. Magnus Norell tycker att stödet till reformvänliga muslimer är det som borde prioriteras.

Kritisk. Magnus Norell tycker att stödet till reformvänliga muslimer är det som borde prioriteras.

Foto: Christine Olsson/TT

Norrköping2016-07-08 06:30

Enligt en uppskattning är Sverige, Danmark och Belgien de västländer som har flest medborgare per capita som anslutit sig till IS (Daesh). I februari uppgav Säpochefen Anders Thornberg i en intervju att man i dag har 292 namn som rest de senaste två och ett halvt till tre åren. Enligt färskare siffror har antalet stigit ytterligare, Ungefär 40 har dött i strider och drygt 130 har återvänt till Sverige. En av de senast avlidna är en 26-åring från Norrköping som vi tidigare har berättat om.

"Representerar sig själva"

Magnus Norell, terrorforskare ansluten till Washington Institute for Near East Policy och The European Foundation For Democracy i Bryssel, har beskrivit den radikala islamismens framfart vid flera tillfällen och senast i boken "Kalifatets återkomst". Han beskriver Sverige som yrvaket i bekämpandet av våldsbejakande extremism.

– Muslimska organisationer i Sverige är ofta islamistiska. Uttalar de sig är man också ofta sunni. Nästan ingen är shia. Organisationerna har fått bli islams röst i Sverige, de är som högerextrema galningar och skulle åka i fängelse om de var i något annat land. Här får de statsbidrag. Men de representerar inte islam, de representerar sig själva. Kritiker kallas "islamofober", säger Magnus Norell.

Segregation

Magnus Norells åsikter om islamismen i Sverige går på fler sätt på tvärs mot vad andra tycker och säger. Han ser inte att det finns en direkt koppling mellan brottslig bana och att personen åker iväg för att slåss för islamister.

– Snarare handlar det om segregation. I vissa områden i Sverige finns en kultur som är stark och där går det fort att radikaliseras, säger han.

Enligt Magnus Norell finns det också en utländsk inblandning bland moskéer i Sverige. Bidrag som troligen kommer med antidemokratiska förbehåll. Att exempelvis Saudiarabien finansierat byggen av moskéer och friskolor i Sverige är känt sedan tidigare. Det har SVT:s Uppdrag Granskning kunnat visa. Han säger samtidigt att det inte finns någon forskning kring detta i Sverige.

– Det finns det inte. Men det skulle vara intressant att titta på. Staten borde kunna strypa bidrag som inte verkar för demokratiska värderingar. Jag tror dock inte att det finns något intresse från samhället att undersöka det här. Det är för jobbigt, säger han.

Hur då?

– Jag tror att man skulle upptäcka att de kontakter som staten har med muslimska organisationer i Sverige har tveksam agenda. Islamistiska talespersoner är de som får komma till tals. Jag ser det hela som väldigt naivt, säger han.

Kritisk mot Sahlins arbete

Magnus Norell är mycket kritisk mot regeringens arbete mot våldsbejakande extremism. Att blanda ihop högerextremism med islamism är lite som att blanda äpplen och päron, anser han. Han har kallat förre samordnaren Mona Sahlins arbete för fegt, oärligt och hållningslöst samt oförmöget att lösa några problem med jihadismen. Han har några konkreta förslag.

– Jag vill se ett stöd till reforminriktade muslimer, både i Mellanöstern och i Sverige. Stöd dem som tar den interna kampen. Se till att pengarna gör nytta. Så är det inte i dag. Man väljer samarbetspartner som inte är intresserade av reformer. Det måste sluta. Vi har en konstitution i det här landet. Den är sekulär. Håll i den, säger han.

IS/Isis/Isil/Daesh

Det tvistas om vad som är korrekt att kalla terrororganisationen IS. I september förra året slog exempelvis Frankrikes president fast att han tänker använda ordet daesh och inte IS. Daesh är ett namn som terroristerna inte själva gillar. Det liknar det arabiska ordet "daes" som betyder ”trampa ned” eller ”krossa”, och "daw’aish" som ungefär betyder "trångsynta".

Fyra olika förkortningar brukar användas.

IS - Islamiska staten

Isis - Islamiska staten i Syrien och Irak.

Isil - Islamiska staten i Irak och Levanten. (Levanten är ett område som består av Syrien, Libanon, Israel, Jordanien, Cypern och södra Turkiet).

Daesh - Den arabiska motsvarigheten till Isis, förkortningen för Islamiska staten i Irak och Syrien (på arabiska "al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham").

Källa: Aftonbladet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om