– Socialdemokraterna är våra huvudmotståndare. De har haft ett maktmonopol. Samhället i sig har genomgått förändringar där traditioner och normer har luckrats upp. Samma sak gäller för kyrkan. Kyrkan är på väg åt fel håll, säger Jan Svensson ordförande i Sverigedemokraterna Östergötland.

Inför årets kyrkoval så har Sverigedemokraterna varit på turné genom landet. De olika stiften har fått besök av Julia Kronlid och Aron Emilsson som ansvarar nationellt för partiets kyrkopolitik. I augusti kom turen till Linköping då de båda passade på att träffa partiets toppkandidater inför stundande val. Starkaste fästet har partiet i Norrköping där man ställer upp fyra kandidater inför valet. Samtidigt fortsätter kampanjarbetet runt om i länet med att sätta upp tält och delar ut flygblad.

– Vi anser att det är ett viktigt val. Vi vill lyfta de frågor som är viktiga, säger Jan Svensson(SD).

Satsningen har varit en del av en större kampanj från SDs sida. Nu vill man ta hem kyrkovalet. Partiledare Jimmie Åkesson sade i en intervju till Kyrkans tidning att han vill "skapa ett nytt etablissemang". Statsminister Stefan Löfvén har också uttalat sig inför kyrkovalet och då påtalat vikten av att stå upp för en öppen kyrka. Både S och SD har målat upp varandra som sina främsta rivaler.

– Det har blivit en diskussion mellan SD och S där båda går till val på att stoppa varandra, sade Kyrkovalsexperten Jan Strid från Göteborgs Universitet

tidigare i en intervju till NT.

Som ringar på vattnet från rikspolitiken så rasar nu också kampen om väljarnas röster i länet. Som svar på Sverigedemokraternas sattsning flyttar nu även SSU Östergötland fram sina positioner.

– Har vi en chans att påverka så tar vi den. Vi ska inte sitta på våra händer och hoppas att ingen annan tar vara på den möjligheten, säger Lisa Näbo ordförande i SSU Östergötland, får vi våra medlemmar att rösta så får vi flest platser.

Med åldersgränsen för att rösta satt till 16 får ungdomsförbundet en viktigare roll. En av utmaningarna för sossarna att mobilisera kommer att ligga i skärningspunkten mellan stad och landsbygd. För det är församlingarna på landet där SD väntas skörda sina största framgångar och där krävs att det egna partiet kliver in.

– Svårt att mobilisera folk till ett val som många inte bryr sig om. Då är det lättare att få unga att rösta, men de bor i städerna, säger Lisa Näbo(SSU) och berättar att SSU nu inför valspurten kommer att ha ett fullproppat program med rundringningar och andra aktiviteter för att stötta det egna partiet.

– Det är ett viktigt val med stora och små frågor där det finns stora skiljelinjer mellan partierna. SD vill använda kyrkans internationella bistånd till att bara hjälpa kristna i konflikthärdar. Då måste jag engagera mig, säger Lisa Näbo(SSU).