Videon är inte längre tillgänglig
Olof Carlsson, verksamhetschef på tekniska kontoret, förklarar att det är en väldigt grov tidsplan. Uppskattningen av kostnaderna är också väldigt grov - totalt kanske 30 miljoner kronor.
Det är flera undersökningar och utredningar som måste göras, beslut behöver tas vart efter och det behövs också beslut från länsstyrelsen, vilket brukar ta tid. Dessutom måste upphandlingar göras.
– Vi har ju inte precis något ramavtal för att lyfta bort broar, säger Olof Carlsson.
Majoriteten i tekniska nämnden bestämde i februari att Femöresbron ska lyftas bort för att man därefter bättre ska kunna undersöka om den går att reparera. Det ska också undersökas om det är möjligt att bygga en tillfällig bro parallellt med att en eventuell ny bro utreds. Alla partier står bakom beslutet, utom Sverigedemokraterna som tyckte att bron kan rivas och direkt ge plats för en ny.
Det är inte världens lättast att lyfta bort den 46 meter långa bron.
– Vi vill lyfta den hel, säger Olof Carlsson.
Det har visat sig att färgen, som bron är målad med, bland annat innehåller arsenik vilket försvårar. Läget försvårar också. Bedömningen hittills är att en kran rimligen behöver stå på Folkparkssidan, vid Örtagården någonstans. Från andra sidan och från vattnet är det omöjligt att komma fram med den utrustning som behövs.
Och så måste det finnas en vettig plats att lägga bron på för vidare undersökning.
En tillfällig bro måste placeras så att den inte stör arbetet med en eventuell ny bro. Nedströms blir Strömmen snabbt för bred. Det innebär ett läge närmare Riksbron och blir det för nära kanske det inte är värt pengarna.
– Mot slutet av året bör vi ha besked om det går att renovera den gamla bron, säger Olof Carlsson.
Före det vill man inte lägga ner alltför mycket pengar och tid på att utreda en ny bron.
En komplikation är hur mycket som kan bytas ut på den gamla bron innan renoveringen räknas som ett nybygge. Det är viktigt eftersom den gamla bron inte uppfyller dagens krav. Det är till exempel för smal.
Olof Carlsson har fått många reaktioner och många förslag på vad kommunen borde göra och han har förstått att bron är viktig för många..
– Det är olyckligt, men inget konstigt att en 120 år gammal bro är slut.
Hade kommunen inte kunnat vårda den bättre?– Då skulle vi ha börjat för kanske 70 år sedan. Det hade inte hjälp om vi hade börjat för tio år sedan, säger han.