Hon hade drabbats av afasi, en försämrad förmåga att använda språket. En person med afasi kan ha varierande svårigheter med att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva. Men intellektet är ofta oförändrat.
Sjukdomen uppstår efter en hjärnskada, oftast till följd av en stroke. Men även tumörer eller våld mot huvudet kan orsaka afasi.
Livet vänds upp och ned
Under måndagen var den internationella Afasidagen och Afasiföreningen tillsammans med sjukvårdspersonal fanns på plats vid Vrinnevisjukhusets huvudentré för att informera om sjukdomen.
– Det behövs verkligen. En missuppfattning är ett den bara skulle drabba äldre, men många råkar ut för den när de befinner sig mitt i livet, säger Lotta Bohman Händel, undersköterska på strokeenheten.
Helt plötsligt kan den drabbade inte kommunicera, vilket blir en sorg och en frustration både för denne och de anhöriga. Är du ensam kan det till och med bli svårt att klara sig i samhället.
– Du kanske inte längre fixar att betala räkningarna, till exempel.
"Det tar tid"
Det går inte att bota afasi, men med rehabilitering går det att bli bättre. Träning och hjälpmedel kan få vardagen att fungera igen.
Berit Hultkrantz är förlamad på högersidan och även om orden fortfarande kommer fel ibland eller inte alls, har hon kommit en bra bit på vägen. Med hjälp av en ledsagare håller hon just nu på att lära sig åka spårvagn – igen.
– Det tar tid att komma tillbaka, konstaterar hon.