Videon är inte längre tillgänglig
Ett 30-tal forskare, företagare och politiker hade samlats på Vildmarkshotellet vid Kolmården på tisdagsförmiddagen för att sätta igång projektet “Smarta savanner”, vars yttersta mål är att rädda noshörningar och elefanter. En rad företag samarbetar i projektet, som kommer att inledas i naturreservatet Ngulia i Kenya. Det är Johan Bergenäs på den amerikanska tankesmedjan Stimson Center som leder projektet tillsammans med Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet. Universitetet har länge haft ett samarbete med Kolmårdens djurpark, så Mats Amundin, professor i zoologi är glad att djurparken har en central roll i projektet.
– Kolmården fungerar som lite av en testanläggning för tekniken och de sensorer som sedan ska placeras på djuren i Kenya, menar han.
Som en del i att modernisera viltskötseln på naturreservatet har man utvecklat en app för att sammanställa rapporter om djuren - i första hand noshörningar och elefanter.
– Vakterna sammanställer sina rapporter i appen, och de lagras sedan i ett virtuellt moln. Det gör att forskarna kan se vad som sker i reservatet i realtid, säger Fredrik Gustafsson.
Ett stort problem i bland annat många afrikanska länder är den illegala djurhandeln och tjuvskyttet. Både elefanter och noshörningar riskerar att bli utrotade på grund av den utbredda handeln av betar och horn, som på den svarta marknaden kan säljas för tiotusentals dollar. Man presenterade därför en drönare, vars syfte både är att med hjälp av en värmekamera hålla koll på djuren och att göra livet surt för tjuvskyttar. De är ju ofta ljusskygga, men värmekameran kommer de inte undan.
– Syftet är inte bara att hitta förövare, utan också förebygga att tjuvjakten sker, fortsätter Fredrik Gustafsson.
På grund av snöfallet kunde drönaren inte demonstreras under dagen, men även den testas först på Kolmården innan den tas i bruk i Kenya.
Även före detta biståndsministern Gunilla Carlsson (M) hade tagit sig till konferensen och tycker att projektet är mycket viktigt, både på regional och på internationell nivå.
– Blandningen av skicklig personal på Kolmården och kunniga företagare är värdefull. Vi har ett ansvar för de här djuren, även här i Sverige, säger hon.